Βιταμίνη Β12 και νευρικό σύστημα

Βιταμίνη Β12 και νευρικό σύστημα

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τη βιταμίνη Β12 για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια, νεύρα, DNA και να εκτελεί άλλες λειτουργίες. Ο μέσος ενήλικας θα πρέπει να παίρνει 2,4 μικρογραμμάρια την ημέρα. Όπως και οι περισσότερες βιταμίνες, η βιταμίνη Β12 δεν μπορεί να παραχθεί από το σώμα. Λαμβάνεται μέσω των τροφών και των συμπληρωμάτων διατροφής.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί άνθρωποι δεν λαμβάνουν επαρκή βιταμίνη Β12 από τις τροφές για να καλύψουν τις ανάγκες τους, ενώ σε άλλους δεν γίνεται σωστή απορρόφηση από τον οργανισμό.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12  σε αρκετά μεγάλο ποσοστό ανθρώπων. Η Εθνική Έρευνα Εξέτασης για την Υγεία και τη Διατροφή εκτιμά ότι το 3,2% των ενηλίκων ηλικίας άνω των 50 ετών έχει ένα πολύ χαμηλό επίπεδο Β12 και έως 20% μπορεί να έχει μια οριακή έλλειψη βιταμίνης Β12.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να αναπτυχθεί αργά, προκαλώντας σταδιακά την εμφάνιση των συμπτωμάτων  με την πάροδο του χρόνου. Δεδομένης της σειράς των συμπτωμάτων που μπορεί να προκαλέσει μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η  κατάσταση μπορεί να παραβλεφθεί ή να συνδεθεί με κάτι άλλο. Τα συμπτώματα ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 μπορεί να περιλαμβάνουν:

- μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια, τα πόδια
- δυσκολία στο περπάτημα και έλλειψη ισορροπίας
- αναιμία
- δυσκολία στην συγκέντρωση
- απώλεια μνήμης
- αδυναμία
- κούραση

Ενας γιατρός μπορεί να παρατηρήσει τα συμπτώματα και να είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 με φυσική εξέταση και την αντίστοιχη εξέταση αίματος για επιβεβαίωση της κατάστασης.

Επίσης, είναι  σημαντική η εξέταση της βιταμίνης B12 ειδικά εάν είστε αυστηρά χορτοφάγος ή έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση για απώλεια βάρους .Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι σημαντική. Εάν αγνοηθούν τα συμπτώματα και δεν πραγματοποιηθεί κάποια θεραπευτική αγωγή, η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νευρολογικά προβλήματα και ασθένειες του αίματος.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

Designed and Developed by Web Rely

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.