Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης

Χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, επιπτώσεις και τρόποι αντιμετώπισης

Το ανοσοποιητικό σύστημα  προστατεύει τον οργανισμό από κάθε είδους μόλυνση. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι έχουν  ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα που μπορεί να τους κάνει επιρρεπείς σε συχνές λοιμώξεις.

Τα λευκά αιμοσφαίρια, τα αντισώματα και άλλα συστατικά του οργανισμού αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά κάποιες διαταραχές μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσουν ένα άτομο να γίνει ανοσοκατασταλμένο. Αυτές οι διαταραχές ανοσοανεπάρκειας, οι οποίες κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρή, μπορεί να είναι παρούσες από τη γέννηση ή μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα περιβαλλοντικών παραγόντων όπως :

 • HIV
 • Διάφοροι τύποι καρκίνου
 • Υποσιτισμός
 • Ηπατίτιδα
 • Ιατρικές θεραπείες

Μερικές φορές, μια διαταραχή ανοσοανεπάρκειας μπορεί να είναι τόσο ήπια που ένα άτομο μπορεί να μην το γνωρίζει για πολλά χρόνια. Άλλες φορές, η διαταραχή είναι πιο σοβαρή και προκαλεί στο άτομο συχνές λοιμώξεις καθ ' όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Το κύριο σύμπτωμα ενός ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος είναι η ευαισθησία σε λοίμωξη. Ένα άτομο με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιθανό να πάρει λοιμώξεις πιο συχνά από τους περισσότερους ανθρώπους και αυτές οι ασθένειες μπορεί να είναι πιο σοβαρές ή πιο δύσκολες για να θεραπευτούν. Αυτά τα άτομα μπορεί επίσης να βρεθούν αντιμέτωποι με μια λοίμωξη που ένα άτομο με ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα δεν θα μπορούσε να νοσήσει.

Οι λοιμώξεις που συχνά λαμβάνουν άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα περιλαμβάνουν :

 • πνευμονία
 • μηνιγγίτιδα
 • βρογχίτιδα
 • δερματικές λοιμώξεις


Αυτές οι μολύνσεις μπορεί να επαναληφθούν με υψηλή συχνότητα.

Άλλα συμπτώματα ενός ασθενούς ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να περιλαμβάνουν   αυτοάνοσες διαταραχές,   φλεγμονή των εσωτερικών οργάνων
διαταραχές του αίματος ή ανωμαλίες όπως αναιμία,  πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας όρεξης, διάρροιας και κοιλιακής κράμπας,
αναπτυξιακές καθυστερήσεις σε βρέφη και παιδιά.


Τρόποι αντιμετώπισης

Τα άτομα που έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα μπορούν να υιοθετήσουν κάποιες συνήθειες για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες να παραμείνουν υγιείς και να αποφύγουν λοιμώξεις.

 • Σωστή υγιεινή με συχνό πλύσιμο των χεριών μετά από χειραψίες ,πριν και μετά το φαγητό, πριν την προετοιμασία ενός γεύματος, μετά από φτάρνισμα ή βήχα
 • Σωστή απολύμανση των χώρων του σπιτιού και σωστός αερισμός
 • Αποφυγή ατόμων που νοσούν
 • Η διαχείριση του άγχους είναι ακόμα ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που βοηθάει το ανοσοποιητικό με διάφορες μεθόδους όπως γυμναστική, yoga κ.α.
 • Επαρκής ύπνος (8 ώρες)
 • Σωστή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες
 • Συμπληρώματα βιταμινών

Ένας έλεγχος με αιματολογικές εξετάσεις όπως γενική αίματος, σίδηρο, φερριτίνη και επίπεδα βιταμινών μπορούν να βοηθήσουν ώστε να γνωρίζουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.