Κορωνοϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι κορωνοϊοί είναι μια οικογένεια ιών που στοχεύουν και επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα των θηλαστικών. Ο πρώτος  ήταν ο κορωνοϊός του SARS  υπεύθυνος για το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) - ο οποίος άρχισε να εξαπλώνεται το 2002, επίσης στην Κίνα. Η επιδημία του ιού SARS επηρέασε κυρίως τους πληθυσμούς της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ μέχρι και το 2003.Ο άλλος τύπος κορωνοϊού ήταν ο  MERS - ή αλλιώς ο κορωνοϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής - ο οποίος εμφανίστηκε στη Σαουδική Αραβία το 2012. Αυτός ο ιός έχει επηρεάσει τουλάχιστον 2.494 ανθρώπους από τότε.

 1. Από πού προέρχεται ο ιός;

Όταν οι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊό, αυτό συμβαίνει συνήθως μέσω επαφής με μολυσμένο ζώο. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους φορείς είναι οι νυχτερίδες, αν και δεν μεταδίδουν συνήθως ιούς απευθείας στους ανθρώπους. Αντ 'αυτού, η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω ενός "ενδιάμεσου" ζώου, το οποίο συνήθως - αν όχι πάντα - θα είναι κατοικίδιο. Ο κορωνοϊός του SARS εξαπλώθηκε στους ανθρώπους μέσω της γάτας, ενώ ο ιός MERS εξαπλώθηκε μέσω καμήλας. Εντούτοις, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ζώο από το οποίο ξεκινάει η διάδοση μιας μόλυνσης από κορωνοϊό. Στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού οι πρώτες αναφορές από την Κίνα απέδωσαν το ξέσπασμα σε μια αγορά θαλασσινών στο κεντρικό Wuhan. Ως αποτέλεσμα, οι τοπικές αρχές έκλεισαν την αγορά την 1η Ιανουαρίου. Εντούτοις, οι μεταγενέστερες εκτιμήσεις δεν έχουν ακόμη κατορθώσει να προσδιορίσουν την πραγματική προέλευση του ιού .

2. Πώς μεταδίδεται ο ιός;

Αν και πιθανότατα προέρχεται από ζώα, η μετάδοση του νέου κορωνοϊού από άνθρωπο σε άνθρωπο μπορεί να συμβεί κυρίως με τα σταγονίδια από βήχα ή χειραψία με άτομο που νοσεί και δεν το γνωρίζει και ο χρόνος επώασης είναι 2-14 ημέρες .

3. Ποια είναι τα συμπτώματά ;

Όπως και οι προηγούμενοι κορωνοϊοί, ο νέος κορωνοϊός προκαλεί αναπνευστική νόσο και τα συμπτώματα επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα κύρια συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Οι τρέχουσες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι ο ιός μπορεί να προκαλέσει ήπια, γριπώδη συμπτώματα, αλλά και συμπτώματα πνευμονίας σε ομάδες υψηλού κινδύνου π.χ ηλικιωμένοι , άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό κτλ. Επομένως, η διάκριση των συμπτωμάτων από μια απλή γρίπη είναι δύσκολη γι’ αυτό για την διαπίστωση του κορωνοϊού γίνονται ειδικές μοριακές εξετάσεις.

4. Ποιος είναι ο αντίκτυπος του ιού ;

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αν η σημερινή εστία εξελίσσεται σε πανδημία .
Πολλά ερωτήματα παραμένουν επίσης για το πώς το SARS-CoV-2 συγκρίνεται με άλλους ιούς όσον αφορά τα ποσοστά μόλυνσης και θνησιμότητας. Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο αριθμός λοιμώξεων και θανάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός COVID-19 είναι  μικρότερος από τον αριθμό που προέκυψε από πρόσφατα κρούσματα ιδιαίτερα επιβλαβών ιών της γρίπης, όπως η γρίπη των χοίρων (H1N1).Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις, ο SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι πιο μολυσματικός από άλλους κορωνοϊούς - όπως αυτοί που προκαλούν το SARS και το MERS ,όμως είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε θάνατο.

5. Πώς μπορούμε να αποτρέψουμε τη μόλυνση;

Οι επίσημες οδηγίες πρόληψης του ΠΟΥ δείχνουν ότι για να αποφευχθεί η μόλυνση από τον κορωνοϊό, θα πρέπει να εφαρμόζονται οι γνωστές πρακτικές προσωπικής υγιεινής όπως :

• συχνό πλύσιμο χεριών
• αποφυγή κλειστών χώρων  
• αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα όπως βήχας, πυρετός
• χρήση αντισηπτικών υγρών
• σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

Όσον αφορά τις προστατευτικές μάσκες, οι οδηγίες της ΠΟΥ ορίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να τις φορούν  μόνο αν φροντίζουν κάποιον που έχει ήδη κορωνοϊό COVID-19.Οι μάσκες πρέπει να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα.

Επομένως, τηρώντας σωστά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και ενημερώνοντας άμεσα το γιατρό μας σε περίπτωση που εκδηλωθούν κάποια συμπτώματα αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις ο ιός μπορεί να περιοριστεί χωρίς φόβο και πανικό.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.