Οι μύθοι για τον κορονοϊό...

Οι μύθοι για τον κορονοϊό...

Μια ποικιλία μύθων έχουν ξεσπάσει γύρω από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως πάντα, όταν η λέξη "πανδημία" αρχίζει να εμφανίζεται , οι άνθρωποι αρχίζουν να φοβούνται και με το φόβο έρχεται η παραπληροφόρηση.Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους μύθους που κυκλοφορούν σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι :

1. Μόνο ενήλικες και νέοι διατρέχουν κίνδυνο
Το SARS-CoV-2, όπως και άλλοι κοροναϊοί, μπορεί να μολύνει ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι ενήλικες ή άτομα με προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης ή το άσθμα, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν σοβαρά.

2. Το COVID-19 είναι ακριβώς όπως η γρίπη
Το SARS-CoV-2 προκαλεί ασθένεια που έχει πράγματι συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πόνους, πυρετό και βήχα. Ομοίως, τόσο το COVID-19 όσο και η γρίπη μπορεί να είναι ήπια, σοβαρή ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, θανατηφόρα. Και οι δύο μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία.Ωστόσο, το γενικό προφίλ του COVID-19 είναι πιο σοβαρό. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά το ποσοστό θνησιμότητάς τους φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 1% και 3%.

3. Οι γάτες και τα σκυλιά διαδίδουν κοροναϊό
Επί του παρόντος, υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι το SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει γάτες και σκύλους.

4. Οι μάσκες προσώπου προστατεύουν από τον κοροναϊό
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν επαγγελματικές μάσκες προσώπου, οι οποίες ταιριάζουν στενά γύρω από το πρόσωπο, για να προστατεύονται από τη μόλυνση. Ωστόσο, οι μάσκες προσώπου μίας χρήσης είναι απίθανο να παρέχουν τέτοια προστασία.Καθώς αυτές οι μάσκες δεν εφάπτονται με το πρόσωπο, τα σταγονίδια μπορούν ακόμα να εισέλθουν στο στόμα και τη μύτη. Επίσης, μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να διεισδύσουν απευθείας μέσα από το υλικό.Ωστόσο, εάν κάποιος έχει πρόβλημα με το αναπνευστικό, η χρήση μιας μάσκας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των άλλων από το να μολυνθούν."Επιπλέον, η χρήση μάσκας μπορεί να δώσει μια ψευδή αίσθηση σιγουριάς και μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση άλλων πρακτικών ελέγχου των λοιμώξεων, π.χ. υγιεινής χεριών".
Ο ΠΟΥ συστήνει στους ανθρώπους που φροντίζουν κάποιον με υποψία COVID-19 να φορούν μάσκα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χρήση μιας μάσκας είναι αποτελεσματική μόνο εάν το άτομο πλένει τακτικά τα χέρια του με  σαπούνι και νερό.

5. Οι στεγνωτήρες χεριών σκοτώνουν τον κοροναϊό
Τα στεγνωτήρια χειρός δεν σκοτώνουν τον κοροναϊό. Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον ιό είναι να πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό.

6. Το SARS-CoV-2 είναι απλώς μια μεταλλαγμένη μορφή του κοινού κρυολογήματος
Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, που έχουν πρωτεΐνη στην επιφάνεια τους. Μερικοί από αυτούς τους ιούς χρησιμοποιούν τον άνθρωπο ως κύριο ξενιστή και προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Άλλοι κοροναϊοί, όπως το SARS-CoV-2, μολύνουν κυρίως τα ζώα.
Τόσο το αναπνευστικό σύνδρομο στη Μέση Ανατολή (MERS) όσο και το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) άρχισαν στα ζώα και πέρασαν στον άνθρωπο.

7. Πρέπει να είσαι με κάποιον για 10 λεπτά για να πιάσεις τον ιό
Όσο περισσότερο είναι κάποιος με μολυσμένο άτομο, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσει τον ιό.

8. Το ξέπλυμα της μύτης με φυσιολογικό ορό προστατεύει από τον κοροναϊό
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ξέπλυμα της μύτης με φυσιολογικό ορό προστατεύει από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτή η τεχνική μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα οξείας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης.

9. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τον κοροναϊό
Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μόνο βακτήρια δεν σκοτώνουν τους ιούς.

10. Οι θερμικοί σαρωτές μπορούν να διαγνώσουν τον κοροναϊό
Οι θερμικοί σαρωτές μπορούν να ανιχνεύσουν αν κάποιος έχει πυρετό. Ωστόσο, άλλες καταστάσεις, όπως η εποχική γρίπη, μπορεί επίσης να προκαλέσουν πυρετό.Επιπλέον, τα συμπτώματα του COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν 2-10 ημέρες μετά τη μόλυνση, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό θα μπορούσε να έχει κανονική θερμοκρασία για λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο πυρετός.

11. Το σκόρδο προστατεύει από τους κοροναϊούς
Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το σκόρδο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη ορισμένων ειδών βακτηρίων. Ωστόσο, το COVID-19 προκαλείται από ιό και δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το σκόρδο μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από το COVID-19.

12. Μπορείτε να κολλήσετε τον κοροναϊό από την κατανάλωση κινεζικής τροφής
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

13. Ο ιός θα εξαφανιστεί όταν οι θερμοκρασίες αυξηθούν την άνοιξη
Είναι γνωστό ότι οι ιοί εξαπλώνονται ευκολότερα τους ψυχρούς μήνες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματούν εντελώς όταν οι συνθήκες γίνονται πιο ήπιες. Σήμερα, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς οι αλλαγές θερμοκρασίας θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά του SARS-CoV-2.

14. Ο κοροναϊός είναι ο πιο θανατηφόρος ιός που είναι γνωστός στον άνθρωπο
Αν και το SARS-CoV-2 φαίνεται να είναι πιο σοβαρός από τη γρίπη, δεν είναι ο πιο θανατηφόρος ιός που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Άλλοι, όπως ο Ebola, έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

15. Τα εμβόλια της γρίπης και της πνευμονίας προστατεύουν από το COVID-19
Καθώς το SARS-CoV-2 είναι διαφορετικός από άλλους ιούς, κανένα υπάρχον εμβόλιο δεν προστατεύει από τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

16. Η εστία ξεκίνησε επειδή οι άνθρωποι έφαγαν σούπα νυχτερίδας
Αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ιός ξεκίνησε στα ζώα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προέρχεται από κάποιου είδους σούπα.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.