Προστάτης αδένας

.
Προστάτης

Προστάτης αδένας

Τι είναι ο προστάτης αδένας και που βρίσκεται ;

Ο προστάτης είναι ένας αδένας και ένα αναπαραγωγικό όργανο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη.Έχει το μέγεθος και το σχήμα ενός καρυδιού, βρίσκεται μόνο στους άνδρες και αποτελεί σημαντικό μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Η λέξη «προστάτης» σημαίνει «αυτός που στέκεται πριν», περιγράφοντας κατάλληλα τη θέση του αδένα , ο οποίος «στέκεται μπροστά» από την ουροδόχο κύστη.

Ο προστάτης δεν είναι απαραίτητος για τη ζωή, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για την αναπαραγωγή και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.Η λειτουργία του προστάτη είναι να παράγει ένα ελαφρώς αλκαλικό υγρό (υψηλό pH) - που ονομάζεται προστατικό υγρό - που αποτελεί μέρος του σπερματικού υγρού ή του σπέρματος.Το υπόλοιπο σπέρμα αποτελείται από κύτταρα σπέρματος από τους όρχεις, υγρό από τα σπερματικά κυστίδια, και εκκρίσεις από τον βολβομεθρικό αδένα μεγέθους μπιζελιού.Το προστατικό υγρό περιέχει ουσίες που είναι σημαντικές για τη λειτουργία και την επιβίωση των σπερματοζωαρίων, όπως το ένζυμο ειδικό για τον προστάτη αντιγόνο (PSA), το οποίο αραιώνει ή χαλαρώνει το σπέρμα, βοηθώντας τα σπέρματα που μοιάζουν με γυρίνο να κολυμπούν ελεύθερα για να φτάσουν στο ωάριο.Άλλα σημαντικά συστατικά του προστατικού υγρού περιλαμβάνουν ένα ένζυμο που ονομάζεται φωσφοτάση προστατικού οξέος, κιτρικό οξύ, ψευδάργυρο, σπερμίνη (που παίζει ζωτικό ρόλο στον κυτταρικό μεταβολισμό) και προστατική αναστολίνη (μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της ανάπτυξης των κυττάρων). Οι αλλαγές στη σύνθεση ή την έκκριση του προστατικού υγρού επηρεάζουν την υγεία και τη λειτουργία του σπέρματος, επηρεάζοντας την ανδρική γονιμότητα.  Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκύψουν λόγω διαφόρων προβλημάτων υγείας με τον προστάτη.

Παθήσεις του προστάτη

Η προστατίτιδα ή η φλεγμονή του προστάτη, είναι το πιο κοινό πρόβλημα του προστάτη και του ουροποιητικού συστήματος για άνδρες κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Νόσων (NIDDK).

Τύποι προστατίτιδας :
• Η προστατίτιδα που προκαλείται από βακτήρια είναι γνωστή ως βακτηριακή προστατίτιδα και μπορεί να προκαλέσει οξεία (βραχυπρόθεσμη) ή χρόνια λοίμωξη.
• Τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν διαφορετικό τύπο χρόνιας προστατίτιδας, γνωστό ως σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου, το οποίο μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα χημικών ουσιών στα ούρα, λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος ή βλάβης του πυελικού νεύρου.

Συμπτώματα προστατίτιδας :
• προβλήματα ούρησης
• πόνο (από το περίνεο έως το πέος και το όσχεο έως την κεντρική κάτω κοιλιακή χώρα και την κάτω πλάτη)
• πυρετό
• πόνος στο σώμα

Μερικοί άνδρες αναπτύσσουν ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα, στην οποία ο προστάτης έχει φλεγμονή αλλά δεν προκαλεί συμπτώματα ή δεν απαιτεί θεραπεία.

Η βακτηριακή προστατίτιδα αντιμετωπίζεται συχνότερα με αντιβιοτικά. Το σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου μπορεί να απαιτεί φάρμακα, χειρουργική επέμβαση και αλλαγές στον τρόπο ζωής.Με την πάροδο του χρόνου, η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει σεξουαλική δυσλειτουργία, αποστήματα στον προστάτη, φλεγμονή γειτονικών αναπαραγωγικών οργάνων και μόλυνση της κυκλοφορίας του αίματος.

Η μη καρκινική υπερπλασία του προστάτη είναι το πιο κοινό πρόβλημα προστάτη για άνδρες άνω των 50 ετών.Γενικά δεν είναι γνωστό το τι προκαλεί την υπερπλασία του προστάτη, παρ' όλα αυτά έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να ευθύνονται οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Οι άνδρες κάτω των 40 ετών σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα υπερπλασίας του προστάτη.

Η υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλέσει ορισμένα σχετικά συμπτώματα ούρησης, όπως:

• αυξημένη συχνότητα ούρησης
• αδύναμη ή διακοπή της ροής ούρων
• ούρα με ασυνήθιστο χρώμα ή μυρωδιά
• νυκτουρία ή συχνή ούρηση κατά τη διάρκεια περιόδων ύπνου
• πόνος μετά την ούρηση (ή μετά την εκσπερμάτωση)
• με την πάροδο του χρόνου, η καλοήθης υπερπλασία ου προστάτη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, βλάβη στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά και πέτρες της ουροδόχου κύστης, μεταξύ άλλων.

Η θεραπεία της υπερπλασίας του προστάτη περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση, οι οποίες μπορεί να είναι ελάχιστα επεμβατικές.

Καρκίνος του προστάτη: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και θεραπεία

Εκτός από την προστατίτιδα και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ένα άλλο κοινό πρόβλημα του προστάτη είναι ο καρκίνος του προστάτη.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη είναι υψηλότερος για τους άνδρες που είναι άνω των 65 ετών ή έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται αργά, αλλά μερικοί άνδρες αναπτύσσουν μια επιθετική μορφή της νόσου.

Ο πρώιμος καρκίνος του προστάτη γενικά δεν προκαλεί συμπτώματα. Τα συμπτώματα γενικά αναπτύσσονται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια και περιλαμβάνουν :

• πρόβλημα κατά την ούρηση
• στυτική δυσλειτουργία
• αίμα στο σπέρμα
• πόνος στα οστά (ιδιαίτερα στους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη και τα πλευρά)
• μούδιασμα των ποδιών
• απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου

Οι κύριες επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και ορμονική θεραπεία.

Ο διαγνωστικός έλεγχος που παρέχει ο Δείκτης Υγείας μετά πάντα από τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού είναι :

• αιματολογικός έλεγχος PSA και FPSA
• υπερηχογράφημα νεφρών – ουροδόχου κύστεως – προστάτου

Ο Δείκτης Υγείας προσφέρει τον πλήρη έλεγχο του προστάτη σε προνομιακή τιμή :

ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (25 €)
• Υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας (νεφρών ,ουροδόχου κύστεως ,προστάτη)
• PSA

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.