Σκολίωση στα παιδιά

Σκολίωση στα παιδιά

Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης και διακρίνεται  όταν η σπονδυλική στήλη παρουσιάζει καμπύλη. Μια κανονική σπονδυλική στήλη εμφανίζεται ευθεία όταν κοιτάμε από πίσω. Ένα παιδί με σκολίωση έχει σπονδυλική στήλη με σχήμα S ή C. Το παιδί μπορεί να μοιάζει να κλίνει προς τη μία πλευρά. Η καμπύλη μπορεί να συμβεί στη δεξιά ή την αριστερή πλευρά. Μπορεί επίσης να συμβεί και στις δύο πλευρές σε διαφορετικά σημεία και να επηρεαστούν τόσο η μέση (θωρακική) όσο και η κάτω (οσφυϊκή) σπονδυλική στήλη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της σκολίωσης δεν είναι γνωστή. Ένα παιδί είναι πιθανό να γεννηθεί με σκολίωση ή μπορεί να την αναπτύξει αργότερα μεγαλώνοντας. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας 10 έως 18 ετών. Τείνει να επηρεάζει περισσότερα κορίτσια από τα αγόρια.

Πιθανές αιτίες της σκολίωσης περιλαμβάνουν:

• Προβλήματα του νευρικού συστήματος  ή μυϊκή δυστροφία
• Κληρονομικοί παράγοντες
• Διαφορές στα μήκη των ποδιών
• Βλάβη
• Μόλυνση
• Όγκοι

Τα παρακάτω είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της σκολίωσης. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν λίγο διαφορετικά σε κάθε παιδί και μπορούν να περιλαμβάνουν:

• Διαφορά ύψους μεταξύ των ώμων
• Το κεφάλι δεν είναι σε ευθεία με το υπόλοιπο σώμα
• Διαφορά ύψους ή θέσης ισχίων
• Διαφορά στο ύψος ή τη θέση της ωμοπλάτης
• Διαφορά στον τρόπο με τον οποίο τα χέρια κρέμονται δίπλα στο σώμα όταν το παιδί στέκεται ευθεία
• Διαφορά στο ύψος των πλευρών της πλάτης όταν το παιδί γέρνει προς τα εμπρός

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με άλλα προβλήματα στην πλάτη ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα τραυματισμού ή λοίμωξης.

Διάγνωση σκολίωσης

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να διαγνώσει τη σκολίωση με ένα πλήρες ιστορικό υγείας του παιδιού και με εξέταση.

Ακτινογραφίες

 Οι ακτινογραφία είναι το κύριο εργαλείο για τη διάγνωση της σκολίωσης και μετρά τον βαθμό καμπυλότητας της σπονδυλικής στήλης.Η έγκαιρη εύρεση σκολίωσης είναι σημαντική για τη θεραπεία. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η σκολίωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων.

Θεραπεία σκολίωσης

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα, την ηλικία και τη γενική υγεία του παιδιού. Εξαρτάται επίσης από το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.Ο στόχος της θεραπείας είναι να σταματήσει η επιδείνωση της καμπύλης και να αποφευχθεί η παραμόρφωση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:

• Παρατήρηση και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις. Το παιδί σας θα πρέπει να επισκέπτεται συχνά τον ιατρό για να ελέγχει την καμπύλη της σπονδυλικής του στήλης. Το εάν η καμπύλη χειροτερεύει εξαρτάται από το μέγεθος της σκελετικής ανάπτυξης ή από το πόσο ώριμο είναι το παιδί. Η κάμψη της σπονδυλικής στήλης επιβραδύνεται συχνά ή σταματά όταν το παιδί φτάσει στην εφηβεία.

• Χειρουργική επέμβαση.Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να χρειαστεί όταν η καμπύλη έχει μέγεθος 45 μοίρες ή περισσότερο σε ακτινογραφία και το στήριγμα δεν έχει επιβραδύνει την εξέλιξη της καμπύλης.

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.