13 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Θρόμβωση

13 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης επιδιώκει να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη θρόμβωση, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών , των παραγόντων κινδύνου, των συμπτωμάτων και της πρόληψης και θεραπείας με βάση τα στοιχεία. Αυτή η αποστολή υποστηρίζει τον παγκόσμιο στόχο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας για τη μείωση των πρόωρων θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες κατά 25% έως το 2025, καθώς και το παγκόσμιο σχέδιο δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών μεταξύ του 2013 και του 2020.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης ιδρύθηκε το 2014 από τη Διεθνή Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH) ως απάντηση στα αιτήματα των μελών για μια συγκεντρωτική παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τη θρόμβωση.

1 στα 4 άτομα παγκοσμίως πεθαίνουν από καταστάσεις που προκαλούνται από θρόμβωση. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι έως και 900.000 άνθρωποι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες επηρεάζονται από θρόμβους αίματος κάθε χρόνο. περίπου 100.000 από αυτά τα άτομα θα πεθάνουν, κάτι που είναι μεγαλύτερο από τον συνολικό αριθμό ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από AIDS, καρκίνο του μαστού και αυτοκινητιστικά δυστυχήματα.

Τι είναι η θρόμβωση;

Η θρόμβωση είναι ο σχηματισμός θρόμβου αίματος σε αιμοφόρο αγγείο. Το αγγείο μπορεί να είναι οποιαδήποτε φλέβα ή αρτηρία .Μόλις σχηματιστεί, ένας θρόμβος μπορεί να επιβραδύνει ή να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή του αίματος.Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο οργανισμός διασπά το θρόμβο και μπορεί κομμάτια του, "έμβολα", να παρασυρθούν από την κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση αυτή, "ταξιδεύουν" μέσω του αίματος προς τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Εάν συμβεί αυτό και ο θρόμβος είναι αρκετά μεγάλος σε μέγεθος, μπορεί να είναι επικίνδυνος, μερικές φορές ακόμη και να απειλήσει την ίδια τη ζωή.Οι δύο αυτές καταστάσεις, δηλαδή η φλεβική θρόμβωση και η πνευμονική εμβολή, είναι γνωστές ως φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ). Η ΦΘΕ μπορεί να είναι επικίνδυνη ή/και θανατηφόρος, αλλά τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να θεραπευτεί και το σημαντικότερο να προληφθεί.

Τύποι θρόμβωσης

Οι δύο ευρείες ταξινομήσεις της θρόμβωσης είναι:
• φλεβικές
• ρτηριακές

Η φλεβική και η αρτηριακή θρόμβωση είναι παραλλαγές παρόμοιων παθολογικών μηχανισμών. Και οι δύο επηρεάζονται από παράγοντες που αποκτήθηκαν ή κληρονομήθηκαν.
Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός ή η VTE είναι μια κατάσταση κατά την οποία σχηματίζονται θρόμβοι αίματος συχνότερα στις εν τω βάθει φλέβες του ποδιού, γνωστή ως θρόμβωση εν τω βάθει φλέβας ή DVT, και μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

Ποιες είναι οι πιο συχνές εξετάσεις με τις οποίες μπορεί να διαπιστωθεί κάποιος θρόμβος;

• Μια εξέταση αίματος που ονομάζεται D-Dimer
• Ένα triplex φλεβών-αρτηριών κάτω άκρων

Ποιος μπορεί να παρουσιάσει θρόμβωση;

Η θρόμβωση δεν κάνει διακρίσεις. Οι θρόμβοι μπορούν να παρουσιαστούν σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας και φύλου. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από θρόμβο αίματος είναι να μάθετε εάν διατρέχετε κίνδυνο με διαγνωστικές εξετάσεις και οικογενειακό ιστορικό για το ενδεχόμενο κληρονομικότητας.Επίσης,κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι πιθανότητες θρόμβωσης είναι 6 με 10 φορές περισσότερες από ότι στην μη έγκυο γυναίκα. Είναι επίσης περίπου ίδιες σε όλα τα τρίμηνα, αλλά αυξημένες (τριπλάσιες) στην περίοδο της λοχείας.  Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν αλλαγές στον οργανισμό που προδιαθέτουν για θρόμβωση. Οι μηχανισμοί της πήξης του αίματος ενεργοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε το αίμα να πήζει ευκολότερα. Αυτό γίνεται για να μην κινδυνεύει η μητέρα και το έμβρυο από αιμορραγίες που συμβαίνουν κυρίως στον πλακούντα ή κατά τον τοκετό.

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση κινδύνου θρόμβωσης;

• νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια
• αναιμία
• ιστορικό θρόμβωσης
• ακινησία
• άτομα με καρκίνο

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.