HIV και AIDS

.
HIV και AIDS

HIV και AIDS

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS) είναι μια χρόνια, δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από τον ιό (HIV) και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς ο HIV παρεμβαίνει στην ικανότητα του οργανισμού να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τον ιό HIV / AIDS, αλλά τα φάρμακα μπορούν να επιβραδύνουν δραματικά την εξέλιξη της νόσου. Με την έγκαιρη και σωστή αντιρετροϊκή θεραπεία το σώμα μπορεί να παραμένει υγιές και να αντιμετωπίζει τις περισσότερες λοιμώξεις . Αυτά τα φάρμακα έχουν μειώσει τους θανάτους από AIDS σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Το AIDS παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV, συνήθως 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο. Κάποιοι άνθρωποι, περίπου το 5%, που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV δεν χρειάζεται να λάβουν αντιρετροϊκά φάρμακα και ούτε αναπτύσσουν ποτέ AIDS, επειδή για κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο μπορούν να ελέγχουν την καταστροφική δράση του HIV μόνο με τη βοήθεια του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Τα συμπτώματα του HIV και του AIDS ποικίλλουν, ανάλογα με τη φάση της λοίμωξης :

Πρωτογενής λοίμωξη (Οξύ HIV)

Μερικά άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV αναπτύσσουν μια ασθένεια που μοιάζει με γρίπη μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την είσοδο του ιού στο σώμα. Αυτή η ασθένεια, γνωστή ως πρωτογενής (οξεία) λοίμωξη HIV, μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Πιθανά σημεία και συμπτώματα περιλαμβάνουν :

• Πυρετός
• Πονοκέφαλο
• Πόνοι στους μυς και πόνος στις αρθρώσεις
• Εξάνθημα
• Πονόλαιμος και πληγές στο στόμα
• Πρησμένοι λεμφαδένες, κυρίως στο λαιμό
• Διάρροια
• Απώλεια βάρους
• Βήχας
• Νυχτερινές εφιδρώσεις

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο ήπια που μπορεί να μην τα παρατηρήσετε. Ωστόσο, η ποσότητα του ιού στην κυκλοφορία του αίματος σας (ιικό φορτίο) είναι αρκετά υψηλή αυτή τη στιγμή. Ως αποτέλεσμα, η λοίμωξη εξαπλώνεται πιο εύκολα κατά την πρωτογενή λοίμωξη από ό, τι κατά το επόμενο στάδιο.

Κλινική λανθάνουσα λοίμωξη (Χρόνιος HIV)

Σε αυτό το στάδιο μόλυνσης, ο HIV εξακολουθεί να υπάρχει στο σώμα και στα λευκά αιμοσφαίρια. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι ενδέχεται να μην έχουν συμπτώματα ή λοιμώξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτό το στάδιο μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια εάν δεν λαμβάνετε αντιρετροϊκή θεραπεία (ART).

Συμπτωματική λοίμωξη HIV

Καθώς ο ιός συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και να καταστρέφει τα ανοσοκύτταρα ( τα κύτταρα στο σώμα που βοηθούν στην καταπολέμηση των μικροβίων)  μπορεί να αναπτύξετε ήπιες λοιμώξεις ή χρόνια σημεία και συμπτώματα όπως:

• Πυρετός
• Κούραση
• Πρησμένοι λεμφαδένες - συχνά ένα από τα πρώτα σημάδια μόλυνσης από τον ιό HIV
• Διάρροια
• Απώλεια βάρους
• Έρπητα ζωστήρα (έρπης ζωστήρας)
• Πνευμονία

Πώς εξαπλώνεται ο HIV

Για να μολυνθείτε με HIV, μολυσμένο αίμα, σπέρμα ή κολπικές εκκρίσεις πρέπει να εισέλθουν στο σώμα σας. Αυτό μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους:

1. Με τη σεξουαλική επαφή με έναν μολυσμένο σύντροφο του οποίου το αίμα, το σπέρμα ή οι κολπικές εκκρίσεις εισέρχονται στο σώμα σας.

2. Με κοινή χρήση βελόνων. Η κοινή χρήση μολυσμένων φαρμακευτικών ουσιών (βελόνες και σύριγγες) σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από HIV και άλλων μολυσματικών ασθενειών, όπως η ηπατίτιδα.

3. Από μεταγγίσεις αίματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω μεταγγίσεων αίματος. Βέβαια πλέον τα νοσοκομεία και οι τράπεζες αίματος ελέγχουν τώρα το αίμα που δίνουν οι δότες για αντισώματα HIV, οπότε αυτός ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός.

4. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού ή μέσω του θηλασμού. Οι μολυσμένες μητέρες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στα μωρά τους. Οι μητέρες που είναι θετικές στον HIV και λαμβάνουν θεραπεία για τη μόλυνση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης στα μωρά τους.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (20 €)

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.