Αυχενικό Σύνδρομο : Αιτίες, Συμπτώματα και Μέθοδοι Θεραπείας

.

Αυχενικό Σύνδρομο : Αιτίες, Συμπτώματα και Μέθοδοι Θεραπείας

Τι είναι το αυχενικό σύνδρομο;

Πρόκειται για μια συνηθισμένη πάθηση, η οποία επηρεάζει τις αρθρώσεις και τους δίσκους του αυχένα στη περιοχή του λαιμού. Είναι επίσης γνωστή ως αυχενική οστεοαρθρίτιδα ή αρθρίτιδα του αυχένα. Αναπτύσσεται από τη φθορά του χόνδρου και των οστών. Αν και σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να προκληθεί και από άλλους παράγοντες.

Ποιες είναι οι αιτίες του αυχενικού συνδρόμου;

Τα οστά και ο προστατευτικός χόνδρος του λαιμού είναι επιρρεπείς σε φθορές που μπορεί να οδηγήσουν σε αυχενικό σύνδρομο. Πιθανές αιτίες της πάθησης αποτελούν:

• Δημιουργία νέων τμημάτων οστών

Το σώμα επιχειρεί να δυναμώσει τη σπονδυλική στήλη και γι’ αυτό δημιουργεί επιπλέον οστά για να την υποστηρίξει. Τα οστά αυτά μπορεί να ασκήσουν πίεση σε ευαίσθητες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, όπως ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν πόνο.

• Αφυδατωμένοι σπονδυλικοί δίσκοι

Μεταξύ των οστών της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν δίσκοι, δηλαδή  παχιά στρώματα σαν μαξιλαράκια που απορροφούν τους κραδασμούς και τις τριβές και προστατεύουν τον αυχένα από απότομες κινήσεις. Οι δίσκοι έχουν μορφή γέλης η οποία όμως μπορεί να μειωθεί και να λεπτύνει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό αναγκάζει τα οστά  (νωτιαίους σπονδύλους) να τρίβονται περισσότερο μεταξύ τους και να προκαλούν πόνο και δυσφορία.

• Διογκωμένοι δίσκοι

Οι σπονδυλικοί δίσκοι μπορεί να αναπτύξουν ρωγμές, οι οποίες δημιουργούν διόγκωση στους δίσκους. Ως αποτέλεσμα, αυτή η διόγκωση μπορεί να πιέσει τον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα, με αποτέλεσμα να προκληθεί μούδιασμα και πόνος στο χέρι.

• Τραυματισμός

Εάν είχατε τραυματισμό στο λαιμό σας (κατά τη διάρκεια πτώσης ή ενός τροχαίου ατυχήματος), αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα αυχενικού συνδρόμου.

• Δυσκαμψία Συνδέσμων

Οι σκληροί σύνδεσμοι που συνδέουν τα σπονδυλικά οστά μεταξύ τους μπορεί να γίνουν ακόμη πιο άκαμπτοι με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που επηρεάζει την κίνηση του λαιμού και δίνει την αίσθηση ενός πιο σφιχτού και μη ελαστικού λαιμού.

• Υπερβολική και έντονη σωματική δραστηριότητα

Ορισμένα επαγγέλματα ή χόμπι περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ή ανύψωση του αυχένα. Έτσι, μπορεί να ασκηθεί επιπλέον πίεση στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα την πρόωρη φθορά της.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Ορισμένοι άνθρωποι με αυχενικό σύνδρομο δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Σε άλλα άτομα μπορεί να προκαλέσει χρόνιο, σοβαρό πόνο, δυσκαμψία, νευραλγία, ζαλάδες και πονοκεφάλους.

Ένα κοινό σύμπτωμα είναι ο πόνος γύρω από την ωμοπλάτη. Μερικοί παραπονιούνται για πόνους και μούδιασμα στα χέρια και στα δάχτυλα. Επιπλέον, ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η μυϊκή αδυναμία.

Διάγνωση

Η διάγνωση περιλαμβάνει έλεγχο για κίνηση και προσδιορισμό των προσβεβλημένων νεύρων, οστών και μυών. Οι τυπικές εξετάσεις περιλαμβάνουν τον έλεγχο των αντανακλαστικών σας, τον έλεγχο της μυϊκής αδυναμίας ή του εύρους κίνησης του λαιμού σας. Εάν ο γιατρός υποψιάζεται αυχενικό σύνδρομο, τότε θα κάνει εξέταση με ακτινογραφίες που υποδεικνύουν την ύπαρξη ανωμαλιών στα οστά ή / και τους σπόνδυλους.

Αντιμετώπιση και Θεραπεία

Φυσικοθεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε φυσικοθεραπευτή για θεραπεία. Η φυσικοθεραπεία σας βοηθά να τεντώσετε τους μύες του αυχένα και του ώμου. Έτσι οι μύες γίνονται πιο δυνατοί  και ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο.

Φάρμακα

Ο γιατρός  ενδέχεται να συνταγογραφήσει ορισμένα φάρμακα όπως για παράδειγμα:
- μυοχαλαρωτικά, όπως η κυκλοβενζαπρίνη, για τη θεραπεία μυϊκών σπασμών,
- υδροκωδόνη, για την ανακούφιση του πόνου,
- αντιεπιληπτικά φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από βλάβες των νεύρων,
- ενέσεις στεροειδών,για τη μείωση της φλεγμονής των ιστών,
συνταγογραφούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για μείωση της φλεγμονής.

Χειρουργική επέμβαση

Εάν η κατάστασή σας είναι σοβαρή και δεν ανταποκρίνεται σε άλλες μορφές θεραπείας, μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Η διαδικασία περιλαμβάνει αφαίρεση των επιπλέον οστών που έχουν δημιουργηθεί ή αφαίρεση τμημάτων των οστών του λαιμού ή των διογκωμένων δίσκων για την απελευθέρωση χώρου στον νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.