Κήλη – Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε (Αιτιολογία, Είδη, Θεραπεία)
Κήλη

Κήλη – Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε (Αιτιολογία, Είδη, Θεραπεία)

Η κήλη είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού και συνήθως απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση για την αποκατάστασή τους. Για την βουβωνοκήλη, για παράδειγμα, πραγματοποιούνται περισσότερα από 20.000.000 χειρουργεία ετησίως (σε παγκόσμιο επίπεδο).

Το θετικό με τις κήλες είναι ότι οι σύγχρονες λαπαροσκοπικές μέθοδοι επιτρέπουν την πλήρη ίαση χωρίς να απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο. Αντιθέτως, ο ασθενής επιστρέφει στις δραστηριότητές του άμεσα, πλην ελαχίστων και πολύ σπάνιων περιπτώσεων. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει έγκαιρη χειρουργική αποκατάσταση της κήλης. Αυτό γιατί μια καθυστέρηση μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ασθενούς. Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τί είναι η κήλη;

Είναι ένας όρος που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να μιλήσουμε για την προβολή του εντέρου ή κάποιου άλλου περιεχομένου της κοιλιάς μέσω κοιλιακού τοιχώματος που έχει χαλαρώσει. Το ανθρώπινο σώμα είναι πανίσχυρο και θαυμαστό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημεία του που είναι πιο επιρρεπή στις πιέσεις. Μέσα στο χρόνο, και με συνεχείς πιέσεις, κάποια τοιχώματα (συνήθως αυτά της κοιλιάς) χάνουν την ελαστικότητά τους και χαλαρώνουν. Τότε εμφανίζονται οι κήλες (δηλαδή, προς τα έξω προβολή ενδοκοιλιακού σπλάχνου). 

Ανάλογα με το πού εντοπίζονται οι κήλες, κατατάσσονται σε :

• Βουβωνοκήλη
• Ομφαλοκήλη
• Μηροκήλη
• Διαφραγματοκήλη
• Μετεγχειριτική κήλη
• Επιγαστρική κήλη

Τί μπορεί να προκαλέσει μια κήλη – Αιτιολογία

Εκτός από την κληρονομική προδιάθεση και την χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, οι κήλες μπορούν να εμφανιστούν λόγω παχυσαρκίας, δυσκοιλιότητας, άρσης βάρους, και χρόνιο βήχα. Επίσης, είναι πιθανόν να προκληθούν από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις και από διαταραχή στην ισορροπία αποδόμησης και σύνθεσης του κολλαγόνου. Το κάπνισμα είναι άλλος ένας παράγοντας που μπορεί να φέρει ένα ασθενή στο ιατρείο του Γενικού Χειρουργού με συμπτώματα κήλης, καθώς και η εγκυμοσύνη. Συχνά, ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση επίσης αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα με την εμφάνιση κήλης.

Ποια τα συμπτώματα μια κήλης;

Αν και πολλές φορές οι κήλες δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, συχνά κάνουν την εμφάνισή τους με μια διόγκωση του δέρματος τοπικά, με ή και χωρίς συνοδεία πόνου.

Ανάλογα με το μέγεθός τους, μπορεί να μη γίνουν καν αντιληπτές και να χρειάζεται κλινική εξέταση από έναν εξειδικευμένο Γενικό Χειρουργό για να διαπιστωθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικρές κήλες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για τον ασθενή επειδή το περιεχόμενό τους μπορεί πολύ εύκολα να παγιδευτεί και να “στραγγαλιστεί” στο μικρό κενό (ή χάσμα) που δημιουργούν. Στην περίπτωση του εντέρου, για παράδειγμα, αν δημιουργηθεί κήλη, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αυτό να νεκρωθεί μέσα σε λίγες ώρες (περίπου 6), κάτι που καθιστά την χειρουργική επέμβαση άμεση και αναγκαία.

Όσον αφορά σε άλλα συμπτώματα, μια κήλη μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, έμετο, πόνο και αναστολή αποβολής αερίων και κοπράνων.

Διάγνωση & Αντιμετώπιση

Η έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση της κήλης είναι υψίστης σημασίας. Η διάγνωσή της γίνεται εύκολα συνήθως με ένα συνδυασμό κλινικής εξέτασης από ένα Γενικό Χειρουργό και υπερηχογραφήματος μαλακών μορίων της πληγείσας περιοχής. Ιδιαίτερα σε ασθενείς με επιγαστρική κήλη (κήλη κατά μήκος της γραμμής που ενώνει τον ομφαλό με το στέρνο), είναι απαραίτητη η απεικόνιση με υπερηχογράφημα μαλακών μορίων για να μπορεί ο Γενικός Χειρουργός να ξεχωρίσει αν πρόκειται για κήλη λευκής γραμμής ή κήλη ορθών κοιλιακών μυών – και τα δυο αφορούν είδη επιγαστρικής κήλης, με τη διαφορά ότι το πρώτο είδος αντιμετωπίζεται χειρουργικά ενώ το δεύτερο συνήθως δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση.

Η αντιμετώπιση της κήλης γίνεται με χειρουργική αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια προτιμάται η λαπαροσκοπική προσέγγιση, επειδή έχει σημαντικά μικρότερο μετεγχειρητικό και χρόνιο πόνο, γρηγορότερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, χαμηλότερα ποσοστά υποτροπής και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα έναντι της ανοιχτής (κλασικής χειρουργικής) μεθόδου.

Tags:

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.