Έλεγχος σωστής λειτουργίας του ήπατος
Ηπατική λειτουργία

Έλεγχος σωστής λειτουργίας του ήπατος

Οι εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας, βοηθούν στον προσδιορισμό της υγείας του ήπατος, μετρώντας τα επίπεδα πρωτεϊνών, ηπατικών ενζύμων και χολερυθρίνης στο αίμα σας.

Πότε είναι απαραίτητες οι εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας;

Συνιστάται συχνά ένας έλεγχος ηπατικής λειτουργίας στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Για έλεγχο βλάβης από ηπατικές λοιμώξεις, όπως ηπατίτιδα Β και ηπατίτιδα C
• Για την παρακολούθηση των παρενεργειών ορισμένων φαρμάκων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το ήπαρ
• Εάν έχετε ήδη ηπατική νόσο, για να παρακολουθείτε την ασθένεια και πόσο καλά λειτουργεί μια συγκεκριμένη θεραπεία
• Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα μιας ηπατικής διαταραχής
• Εάν έχετε ορισμένες ιατρικές καταστάσεις όπως υψηλά τριγλυκερίδια, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή αναιμία
• Εάν πίνετε αλκοόλ σε μεγάλο βαθμό
• Εάν έχετε νόσο της χοληδόχου κύστης

Πολλές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ήπαρ. Ορισμένες εξετάσεις μπορούν να αντανακλούν διαφορετικές πτυχές της ηπατικής λειτουργίας.

Ποιες είναι οι πιο συχνές εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας;

Ανάλογα με την εξέταση, είτε υψηλότερα είτε χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αυτών των ενζύμων ή πρωτεϊνών μπορεί να υποδηλώνουν πρόβλημα με το ήπαρ σας. Μερικές συνήθεις εξετάσεις ηπατικής λειτουργίας περιλαμβάνουν:

• Πυροσταφυλική Τρανσαμινάση(ALT)
Πρόκειται για ένα ένζυμο που βρίσκεται στο συκώτι. Χρησιμοποιείται από το σώμα σας για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Εάν το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη ή δεν λειτουργεί σωστά, η ALT μπορεί να απελευθερωθεί στο αίμα. Αυτό προκαλεί αύξηση των επιπέδων της. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 7-55 μονάδες ανά λίτρο U/L.Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν κίρρωση του ήπατος, ηπατίτιδα, αιμοχρωμάτωση, λιπώδες ήπαρ, όγκο ή καρκίνο του ήπατος, λοιμώδης μονοπυρήνωση, χρήση ναρκωτικών, παγκρεατίτιδα ή άλλες σχετικές παθήσεις.

• Οξαλοξεική τρανσαμινάση(AST)
Η οξαλοξεικη τρανσαμινάση (AST) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, του ήπατος και των μυών. Δεδομένου ότι τα επίπεδα AST δεν είναι τόσο ειδικά για ηπατική βλάβη όσο η ALT, συνήθως μετριέται μαζί με ALT για ηπατικά προβλήματα. Όταν το ήπαρ έχει υποστεί βλάβη, η AST μπορεί να απελευθερωθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Ένα υψηλό αποτέλεσμα μπορεί να υποδηλώνει πρόβλημα με το ήπαρ ή τους μυες. Οι φυσιολογικές τιμές για AST είναι συνήθως 8-48  IU / L σε ενήλικες και μπορεί να είναι υψηλότερο σε βρέφη και μικρά παιδιά.

• Αλκαλική φωσφατάση (ALP)
Η αλκαλική φωσφατάση (ALP) είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στο ήπαρ, στα οστά, στα νεφρά και στο πεπτικό σύστημα. Ένας έλεγχος ALP διατάσσεται συνήθως σε συνδυασμό με πολλές άλλες δοκιμές.Τα υψηλά επίπεδα ALP μπορεί να υποδηλώνουν κίρρωση, χολόσταση ή ηπατίτιδα. Τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να έχουν αυξημένα επίπεδα ALP επειδή τα οστά τους μεγαλώνουν. Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ALP. Το φυσιολογικό εύρος για ALP είναι συνήθως από  40 έως 129 U / L σε ενήλικες.

• Αλβουμίνη
Η αλβουμίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που παράγεται από το συκώτι σας. Εκτελεί πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως να καταπολεμά λοιμώξεις. Το φυσιολογικό εύρος για την αλβουμίνη είναι 3,5–5,0 γραμμάρια ανά δεκαδικό (g / dL). Ωστόσο, η χαμηλή αλβουμίνη μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα κακής διατροφής, νεφρικής νόσου, μόλυνσης και φλεγμονής.

• Λευκωματίνη
Πρόκειται για μία πρωτείνη που παράγεται στο συκώτι σας και μεταφέρει ορμόνες και βιταμίνες και άλλες ουσίες σε όλο το σώμα σας. Ένας έλεγχος αλβουμίνης μετρά πόσο καλά παράγει το συκώτι σας αυτή τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη. Ένα χαμηλό αποτέλεσμα σε αυτήν τη δοκιμή μπορεί να υποδεικνύει ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά. Χαμηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα λευκωματίνης μπορεί να υποδεικνύουν βλάβη ή ασθένεια του ήπατος. Το έυρος κυμαίνεται μεταξύ 6,3 και 7,9 g / dL.

• Χολερυθρίνη
Η χολερυθρίνη είναι μια ουσία που παράγεται κατά την κανονική διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η χολερυθρίνη διέρχεται από το ήπαρ και εκκρίνεται στα κόπρανα. Αυξημένα επίπεδα χολερυθρίνης (ίκτερος) μπορεί να υποδηλώνουν ηπατική βλάβη ή ασθένεια ή ορισμένους τύπους αναιμίας. Ένα κατεστραμμένο ήπαρ δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά τη χολερυθρίνη. Αυτό οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο χολερυθρίνης στο αίμα. Το φυσιολογικό εύρος για τη συνολική χολερυθρίνη είναι συνήθως 0,1-1,2 χιλιοστόγραμμα ανά δεκαδικό (mg / dL). Υπάρχουν ορισμένες κληρονομικές ασθένειες που αυξάνουν τα επίπεδα χολερυθρίνης, αλλά η ηπατική λειτουργία είναι φυσιολογική.

• Προθρομβίνη
Μια πρωτεΐνη που παράγεται στο συκώτι σας και βοηθά στην πήξη του αίματος.Η εξέταση του χρόνου προθρομβίνης μετρά πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται να πήξει το αίμα σας. Οι φυσιολογικές τιμές είναι 0,8-1,1 INR (ή υψηλότερη αν παίρνετε φάρμακα για την αραίωση του αίματος), 9.4 έως 12.5  δευτερόλεπτα.

 Γαμμα-γλουταμυλοτρανσφεράση (GGT)
Το GGT είναι ένα ένζυμο στο αίμα. Επίπεδα που είναι υψηλότερα από το φυσιολογικό μπορεί να υποδεικνύουν βλάβη στο ήπαρ ή στους χολικούς αγωγούς. Οι φυσιολογικές τιμές είναι από 8 έως 61 U/L.

• L-γαλακτική αφυδρογονάση (LD)
Το LD είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στο ήπαρ. Αυξημένα επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν βλάβη στο ήπαρ αλλά μπορεί να είναι αυξημένα σε πολλές άλλες διαταραχές. Οι φυσιολογικές τιμές είναι από 122 έως 222 U/L.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας ηπατικής διαταραχής;

Τα συμπτώματα μιας ηπατικής διαταραχής περιλαμβάνουν:

• Αδυναμία
• Κόπωση ή απώλεια ενέργειας
• Απώλεια βάρους
• Ίκτερος (κίτρινο δέρμα και μάτια)
• Συλλογή υγρών στην κοιλιά, γνωστή ως ασκίτης
• Σκούρα ούρα ή ανοιχτά κόπρανα
• Ναυτία
• Εμετος
• Διάρροια
• Κοιλιακό άλγος
• Μώλωπες ή αιμορραγία

Ο γιατρός σας μπορεί να κανονίσει μια εξέταση ήπατος εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα ηπατικής διαταραχής. Οι διάφοροι έλεγχοι ηπατικής λειτουργίας μπορούν επίσης να παρακολουθούν την εξέλιξη ή τη θεραπεία μιας ασθένειας και να ελέγχουν τις παρενέργειες ορισμένων φαρμάκων.

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.