ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΙΣ

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μια λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει τους νεφρούς, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες και την ουρήθρα. Οι περισσότερες ουρολοιμώξεις προκαλούνται από βακτήρια, αλλά μερικές προκαλούνται από μύκητες και σε σπάνιες περιπτώσεις από ιούς. Εάν είστε γυναίκα, η πιθανότητα εμφάνισης λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος είναι υψηλότερη από ότι στους άνδρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων;

Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Αίσθημα καψίματος όταν ουρείτε
• Συχνή ή έντονη επιθυμία για ούρηση, παρόλο που δυσκολεύεστε να το κάνετε
• Θολά, αιματηρά ή δύσοσμα ούρα
• Αίσθημα κόπωσης ή αστάθειας
• Πυρετός ή ρίγη (ένα σημάδι ότι η μόλυνση μπορεί να έχει φτάσει στα νεφρά σας)
• Πόνος ή πίεση στην μέση ή στην κάτω κοιλιακή χώρα

Ποιοι τύποι ουρολοίμωξης υπάρχουν;

Μια λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε διάφορα μέρη του ουροποιητικού συστήματος. Κάθε τύπος έχει διαφορετικό όνομα, ανάλογα με το πού βρίσκεται.

• Κυστίτιδα (ουροδόχος κύστη): Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή μόλυνσης στην ουροδόχο κύστη. Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρήσετε πολύ ή μπορεί να νιώθετε πόνο όταν ουρήτε. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο χαμηλά στην κοιλιά και θολά ή αιματηρά ούρα.
• Πυελονεφρίτιδα (νεφρά): Ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση που επηρεάζει μέχρι και τα νεφρά και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, ναυτία, έμετο και πόνο στην άνω πλάτη ή στην πλευρά σας.
• Ουρηθρίτιδα (ουρήθρα): Μπορεί να προκαλέσει εκκρίσεις και κάψιμο όταν ουρείτε. Είναι πιο πιθανή στους άνδρες.

Ποιες είναι οι αιτίες των ουρολοιμώξεων;

Στις γυναίκες, η ουρήθρα - ο σωλήνας που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη προς το εξωτερικό του σώματος - είναι κοντά στον πρωκτό. Τα βακτήρια από το παχύ έντερο, όπως το E. coli, μερικές φορές μπορούν να βγουν από τον πρωκτό και να μετακινηθούν στην ουρήθρα. Από εκεί, μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι την κύστη και εάν η λοίμωξη δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να συνεχίσει να μολύνει τα νεφρά. Οι γυναίκες έχουν μικρότερες ουρήθρες από τους άνδρες. Αυτό καθιστά ευκολότερο για τα βακτήρια να καταφέρουν να φτάσουν στις ουροδόχους κύστες τους. Επίσης, μπορεί να εισαχθούν βακτήρια στο ουροποιητικό σύστημα και μέσω σεξουαλικής επαφής.
Ορισμένες γυναίκες είναι πιο πιθανό να πάθουν ουρολοίμωξη λόγω των γονιδίων τους. Το σχήμα των ουροφόρων οδών παίζει σημαντικό ρόλο στην άυξηση της πιθανότητας μόλυνσης. Οι γυναίκες με διαβήτη μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επειδή το εξασθενημένο ανοσοποιητικό τους σύστημα τις καθιστά λιγότερο ικανές να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις. Άλλες καταστάσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν αλλαγές ορμονών, σκλήρυνση κατά πλάκας και οτιδήποτε επηρεάζει τη ροή των ούρων, όπως πέτρες στα νεφρά, εγκεφαλικό επεισόδιο και τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.

Πως γίνεται η διάγνωση της ουρολοίμωξης;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, επισκεφτείτε έναν ιατρό. Θα δώσετε ένα δείγμα ούρων για δοκιμή βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις.
Εάν έχετε συχνές ουρολοιμώξεις και ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι υπάρχει πρόβλημα στον ουροποιητικό σας σωλήνα, μπορεί να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά με υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία ή μαγνητική τομογραφία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσουν έναν μακρύ, λεπτό εύκαμπτο σωλήνα που ονομάζεται κυστεοσκόπιο για να κοιτάξουν μέσα στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη.

Πως θεραπεύεται η ουρολοίμωξη;

Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα χρειάζεστε, τα αντιβιοτικά είναι η πιο κοινή θεραπεία για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όπως πάντα, φροντίστε να πάρετε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακά σας, ακόμα και όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα. Πίνετε πολύ νερό για να αποβάλλετε τα βακτήρια από το σώμα σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει φάρμακα για να απαλύνετε τον πόνο.

Χρόνια Ουρολοίμωξη

Εάν ένας άντρας έχει ουρολοίμωξη, είναι πιθανό να ξαναπάθει. Περίπου 1 στις 5 γυναίκες πάσχουν από δεύτερη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και μερικές από αυτές ξανά και ξανά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε λοίμωξη προκαλείται από διαφορετικό τύπο ή στέλεχος βακτηρίων. Αλλά ορισμένα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν στα κύτταρα του σώματός σας και να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας μια αποικία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Στη συνέχεια ταξιδεύουν έξω από τα κύτταρα και εισβάλλουν εκ νέου στο ουροποιητικό σύστημα.

Εάν έχετε τρεις ή περισσότερες  ουρολοιμώξεις ετησίως, ζητήστε από το γιατρό σας να συστήσει ένα πρόγραμμα θεραπείας. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν:

• Χαμηλή δόση αντιβιοτικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων
• Αντιβιοτικά για 1 ή 2 ημέρες κάθε φορά που εμφανίζονται συμπτώματα
• Μια θεραπεία πρόληψης με μη αντιβιοτικά

Πώς να αποτρέψετε την επανεμφάνιση ουρολοιμώξεων;

Οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να προφυλαχτείτε από μελλοντικές ουρολοιμώξεις:

• Αδειάστε την ουροδόχο κύστη σας συχνά μόλις αισθανθείτε την ανάγκη να ουρήσετε. Μην βιαστείτε και βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει εντελώς την κύστη σας.
• Προσέξτε τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής αφού χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα για να μην μεταφέρετε τα μικρόβια από τον πρωκτό προς την ουρήθρα.
• Πίνετε πολύ νερό.
• Επιλέξτε ντους έναντι μπάνιου.
• Αποφύγετε τις πισίνες καθώς αυξάνουν την πιθανότητα μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο και συνεπώς την εμφάνιση ουρολοίμωξης.
• Μείνετε μακριά από αρωματικά προιόντα γυναικείας υγιεινής, αρωματικά ντους και αρωματικά προϊόντα μπάνιου. Αυξάνουν τον ερεθισμό και προκαλούν αλλαγές στα φυσιολογικά pH της ευαίσθητης περιοχής.
• Κρατήστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων στεγνή φορώντας βαμβακερά εσώρουχα και χαλαρά ρούχα. Μην φοράτε σφιχτά τζιν και νάιλον εσώρουχα. Μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία, δημιουργώντας το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
• Σχετικά με τη σεξουαλική πράξη: Καλή υγιεινή απαιτείται από την μεριά και των δυο συντρόφων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεταφοράς μικροβίων. Επιπλέον, αν ανήκετε στην κατηγορία εκείνη των ατόμων που παθαίνουν συχνά ουρολοίμωξη, φροντίστε να ουρείτε κάθε φορά πριν και μετά την πράξη.

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.