Ισχιαλγία
Ισχιαλγία

Ισχιαλγία

Τι είναι η ισχιαλγία;

Η λέξη ισχιαλγία αναφέρεται στον πόνο στην πλάτη που προκαλείται από κάποιο πρόβλημα με το ισχιακό νεύρο. Το ισχιακό σας νεύρο ξεκινά από τον νωτιαίο μυελό σας, διατρέχει τους γοφούς και τους γλουτούς σας και στη συνέχεια διακλαδίζεται κάτω από κάθε πόδι. Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο νεύρο του σώματός σας και ένα από τα πιο σημαντικά. Έχει άμεση επίδραση στην ικανότητά σας να ελέγχετε και να αισθάνεστε τα πόδια σας. Όταν αυτό το νεύρο ερεθιστεί ή του ασκηθεί πίεση, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης που απλώνεται στο ισχίο, τους γλουτούς, και το πόδι.  Το 40% των ανθρώπων πάσχουν από ισχιαλγία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ισχιαλγίας;

Το πιο σύνηθες σύμπτωμα της ισχιαλγίας είναι ο πόνος χαμηλά στην πλάτη, ο οποίος εκτείνεται στο ισχίο, τους γλουτούς και το κάτω μέρος του ποδιού. Ο πόνος συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα πόδι και μπορεί να επιδεινωθεί όταν κάθεστε, βήχετε, ή φτερνίζεστε. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Πόνος που επιδεινώνεται με την κίνηση
• Μούδιασμα ή αδυναμία στα πόδια, η οποία συνήθως γίνεται αισθητή κατά μήκος του ισχιακού νεύρου σας. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια αίσθησης ή κίνησης.
• Αίσθηση τσιμπήματος, η οποία συνεπάγεται ‘μυρμήγκιασμα’ στα δάχτυλα των ποδιών.

Τα συμπτώματα της ισχιαλγίας τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν για μέρες ή εβδομάδες. Δεν οφείλονται όλοι οι πόνοι στην μέση σε ισχιαλγία. Σε πολλές περιπτώσεις, ο πόνος στην πλάτη είναι το αποτέλεσμα του τεντώματος των μυών του κάτω μέρους της πλάτης. Αυτό που ξεχωρίζει αυτό τον πόνο από εκείνον της ισχιαλγίας είναι ο τρόπος που ο πόνος εκτείνεται στο πόδι και το πέλμα. Μπορεί να τον αισθανθείτε σαν μια ισχυρή κράμπα στα πόδια που διαρκεί για μέρες.

Η ισχιαλγία είναι συνήθης σε άτομα ηλικίας μεταξύ 30 και 50 ετών. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ισχιαλγία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης εξαιτίας της επιπλέον πίεσης που δέχεται το ισχιακό νεύρο.

Ποιες είναι οι αιτίες της ισχιαλγίας;

Η ισχιαλγία μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις που περιλαμβάνουν τη σπονδυλική σας στήλη και μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα που τρέχουν κατά μήκος της πλάτης σας. Μπορεί επίσης να προκληθεί από τραυματισμό, για παράδειγμα από πτώση ή όγκους του νωτιαίου ή του ισχιακού νεύρου.

Οι πιο κοινές αιτίες της ισχιαλγίας είναι οι εξής:

• Δισκοκήλη
Η δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου) είναι μια σχετικά συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης στην περιοχή της μέσης. Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα ελαστικό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου ο δίσκος φθείρεται και τελικά σε κάποιο σημείο εμφανίζεται μια ρωγμή, από όπου ένα μικρό μέρος βγαίνει και προβάλλει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα. Το τμήμα αυτό που προεξέχει είναι η δισκοκήλη. Μερικές φορές ένας δίσκος ασκεί πίεση στις ρίζες του ισχιακού νεύρου.

• Σπονδυλική στένωση
Η σπονδυλική στένωση ονομάζεται επίσης στένωση της οσφυϊκής μοίρας. Χαρακτηρίζεται από την ανώμαλη στένωση του κάτω νωτιαίου σωλήνα. Αυτή η στένωση ασκεί πίεση στον νωτιαίο μυελό και στις ρίζες του ισχιακού νεύρου.

• Σπονδυλολίσθηση
Η σπονδυλολίσθηση είναι μία από τις σχετικές καταστάσεις εκφυλιστικής διαταραχής δίσκου. Όταν ένα σπονδυλικό οστό ή σπόνδυλος εκτείνεται προς τα εμπρός πάνω από ένα άλλο, το εκτεταμένο νωτιαίο οστό μπορεί να τσιμπήσει νεύρα που αποτελούν το ισχιακό νεύρο σας.

• Σύνδρομο Piriformis
Το σύνδρομο Piriformis είναι μια σπάνια νευρομυϊκή διαταραχή στην οποία ο μυς του piriformis συστέλλεται ή σφίγγεται ακούσια, προκαλώντας ισχιαλγία. Ο μυς piriformis είναι ο μυς που συνδέει το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης με τους μηρούς σας. Όταν σφίγγει, μπορεί να ασκήσει πίεση στο ισχιακό σας νεύρο, οδηγώντας σε ισχιαλγία. Το σύνδρομο Piriformis μπορεί να επιδεινωθεί εάν καθίσετε για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πέσετε ή αντιμετωπίσετε τροχαίο ατύχημα.

• Όγκοι του νωτιαίου μυελού
Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ισχιαλγία μπορεί να προκύψει από όγκους που δημιουργούνται μέσα ή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ή στο ισχιακό νεύρο. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να ασκήσει πίεση στα νεύρα που διακλαδώνονται από το νωτιαίο μυελό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ισχιαλγίας;

Ορισμένες συμπεριφορές ή παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ισχιαλγίας. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες για την ανάπτυξη ισχιαλγίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

• Ηλικία. Καθώς το σώμα σας μεγαλώνει, γίνεται πιο πιθανό ορισμένα μέρη να φθαρούν ή να σπάσουν.
• Επάγγελμα. Ορισμένες δουλειές ασκούν μεγάλη πίεση στην πλάτη σας, ειδικά εκείνες που περιλαμβάνουν ανύψωση βαρέων αντικειμένων, καθιστές παρατεταμένες περιόδους ή περιστροφές κινήσεων.
• Διαβήτης. Μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βλάβης των νεύρων.
• Κάπνισμα. Μπορεί να προκαλέσει την καταστροφή του εξωτερικού στρώματος των σπονδυλικών δίσκων σας.

Με ποιους τρόπους μπορεί να θεραπευτεί η ισχιαλγία;

Κατά την πρώτη διάγνωση της ισχιαλγίας, ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δώσει συμβουλές για τη θεραπεία του πόνου της ισχιαλγίας σας. Μερικές προτεινόμενες θεραπείες περιγράφονται παρακάτω:

• Κρύες ή ζεστές κομπρέσες
Τυλίξτε μια παγοκύστη σε μια πετσέτα και εφαρμόστε τη στην πληγείσα περιοχή για 20 λεπτά την ημέρα, αρκετές φορές την ημέρα, κατά τις πρώτες ημέρες του πόνου. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση του πρηξίματος και στην ανακούφιση του πόνου. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να αγοράσετε θερμαντικό κάλυμμα ή θερμαντικές κρέμες. Συνιστάται να χρησιμοποιείτε πάγο τις πρώτες δύο ημέρες για να μειώσετε το πρήξιμο. Μετά από δύο ή τρεις ημέρες, μεταβείτε σε θερμά. Εάν συνεχίσετε να έχετε πόνο, δοκιμάστε εναλλαγή μεταξύ θεραπείας πάγου και θερμότητας.

• Τέντωμα (Στρέτσινγκ)
Τεντώνοντας απαλά το κάτω μέρος της πλάτης σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Για να μάθετε πώς να τεντωθείτε σωστά, συμβουλευτείτε έναν  φυσιοθεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τον τραυματισμό σας.

• Φάρμακα
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον πόνο, τη φλεγμονή και το πρήξιμο. Επίσης ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει μυοχαλαρωτικά και φάρμακα για ανακούφιση από τον πόνο.

• Τακτική άσκηση
Όσο περισσότερο παραμένετε δραστήριοι, τόσο περισσότερες ενδορφίνες απελευθερώνει το σώμα σας. Οι ενδορφίνες είναι φυσικά ανακουφιστικά του οργανισμού. Παραμείνετε σε δραστηριότητες χαμηλής έντασης στην αρχή, όπως κολύμπι και μηχάνημα ποδηλάτου.Καθώς ο πόνος σας μειώνεται και η αντοχή σας βελτιώνεται, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, ασκήσεις κορμού και ενδυνάμωσης. Ένα σωστό πρόγραμμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών προβλημάτων στην πλάτη.

• Φυσικοθεραπεία
Οι ασκήσεις στη φυσικοθεραπεία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης σας και στην ενίσχυση των μυών της πλάτης σας.

• Επισκληρίδιο στεροειδές φάρμακο
Τα κορτικοστεροειδή φάρμακα εγχέονται σε μια περιοχή που ονομάζεται επισκληρίδιος χώρος, ο οποίος είναι το κανάλι που περιβάλλει τον νωτιαίο μυελό σας. Λόγω παρενεργειών, αυτές οι ενέσεις χορηγούνται σε περιορισμένη βάση.

• Χειρουργική επέμβαση
Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για σοβαρό πόνο ή καταστάσεις στις οποίες έχετε χάσει τον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης ή έχετε αναπτύξει αδυναμία σε ορισμένες μυϊκές ομάδες του κάτω άκρου. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής επέμβασης είναι η δισκεκτομή, στην οποία μέρος του δίσκου που πιέζει τα νεύρα που απαρτίζουν το ισχιακό νεύρο αφαιρείται και η μικροδισκεκτομή, στην οποία η αφαίρεση του δίσκου γίνεται με μια μικρή περικοπή ενώ ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα μικροσκόπιο.

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.