Θρομβοφιλία και κύηση

.
Θρομβοφιλία και κύηση

Θρομβοφιλία και κύηση

Τι είναι η θρομβοφιλία

Η θρομβοφιλία είναι η αυξημένη τάση που παρουσιάζει το αίμα για πήξη. Όταν όμως το αίμα πήζει, τότε δημιουργούνται θρόμβοι οι οποίοι θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς μπορεί να φράξουν ένα αιμοφόρο αγγείο. Ένας θρόμβος, ανάλογα με το σημείο στο οποίο θα σχηματιστεί ενδέχεται να προκαλέσει δύσπνοια, πόνο στο στήθος ενώ σε έσχατη περίπτωση ακόμα και καρδιακή ανακοπή.

Όπως πρόσφατα θα έχετε ακούσει, έχει γίνει ιδιαίτερη συζήτηση γύρω από τις θρόμβωσεις με αφορμή και τον εμβολιασμό κατά της covid-19.

Σχετικά με τα αίτια που προκαλούν τη θρομβοφιλία, μπορεί να είναι κληρονομική αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις επίκτητη και να προκληθεί από διάφορες άλλες παθήσεις όπως παχυσαρκία, έμφραγμα, ακινησία αλλά και την εγκυμοσύνη.

Θρομβοφιλία και εγκυμοσύνη

Επειδή ακριβώς η θρομβοφιλία μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνη και να προβεί μοιραία ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή, χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση και προσοχή σε κάποια πρώιμα συμπτώματα. Ιδιαίτερα δε  στην περίπτωση εγκυμοσύνης, η θρομβοφιλία μπορεί να θεωρηθεί αρκετά επικίνδυνη καθώς ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες σοβαρές επιπλοκές όπως ρήξη του πλακούντα, πρόωρη γέννηση, αποβολή ή και γέννηση με συγκεκριμένες ανωμαλίες στο έμβρυο.

Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως αν μία γυναίκα διαγνωστεί με θρομβοφιλία κατά την εγκυμοσύνη της θα έχει απαραίτητα και προβλήματα. Η διάγνωση της θρομβοφιλίας γίνεται με συγκεκριμένες εξετάσεις και ο γιατρός αναλαμβάνει να χορηγεί ουσίες που μειώνουν την πήξη του αίματος. Υπάρχουν μέν αντιπηκτικά χάπια και θεραπείες που ακολουθούνται σε γενικές περιπτώσεις θρομβοφιλίας, τα οποία όμως στην περίπτωση της εγκυμοσύνης απαγορεύονται καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στο έμβρυο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε
Για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες γυναικών συνίσταται έλεγχος για θρομβοφιλία. Αυτές είναι:
- Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης η θρομβοφιλίας
- Γυναίκες με ιστορικό αποβολών
- Γυναίκες με ιστορικό αποκόλλησης πλακούντα
- Με ιστορικό ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης εμβρύου
- Γυναίκες με ιστορικό θρομβοεβολικών επεισοδίων

Για τις παραπάνω περιπτώσεις - πολύ περισσότερο - συνίσταται ο έλεγχος για θρομβοφιλία που προσφέρει σημαντικές πληροφορίες για την εκτίμηση κινδύνου και την λήψη συγκεκριμένων μέτρων προφύλαξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές αιματολογικές εξετάσεις που μπορούν να γίνουν και ο θεράπων ιατρός θα αποφασίσει για αυτές λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό της κάθε γυναίκας καθώς και το ιστορικό κληρονομικότητας και περιστατικών που έχουν συμβεί.

Πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη θρομβοφιλία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι γυναίκες οι οποίες δεν παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο θρομβοφιλίας και δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό επικινδυνότητας δε χρειάζεται να λάβουν ιδιαίτερα μέτρα αλλά θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξατομικευμένη εκτίμηση κινδύνου και να έχουν στενή παρακολούθηση για συμπτώματα θρόμβωσης. Πρέπει να τονιστεί πως η πιθανότητα θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε αυτές τις γυναίκες είναι μικρότερη από 1%.

Σε περίπτωση γυναικών με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης πάθησης, υπάρχουν δύο θεραπευτικές κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με την χορήγηση ασπιρίνης η ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός αποφασίζει για την θεραπευτική μέθοδο που θα ακολουθηθεί ενώ ενημερώνει για την ανάγκη παρακολούθησης και εξετάσεων κα’ θόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσάρεστη συνέπεια.

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.