Καρκίνος του μαστού: Συμπτώματα και πρόληψη
Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του μαστού: Συμπτώματα και πρόληψη

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ως γνωστόν μία επικίνδυνη πάθηση που απειλεί πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών παγκοσμίως. Πρέπει να σημειωθεί πως περίπου το 12 % των γυναικών θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 Για να αντιληφθούμε την αξία της πρόληψης, είναι χρήσιμο να δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τον καρκίνο του μαστού.

- Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπου γυναικείου καρκίνου στο δυτικό κόσμο. Κάθε χρόνο υπάρχουν περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις παγκοσμίως.
- Πρόκειται για την συχνότερη αιτία θανάτου γυναικών 45 έως 60 ετών.
- Ο κίνδυνος εμφάνισης του τετραπλασιάζεται μετά την εμμηνόπαυση.
- Το 25% των περιπτώσεων αφορά νέες γυναίκες μικρότερες από 45 χρονών.

Πέρα όμως από αυτά τα αρνητικά στοιχεία, πρέπει να σημειωθεί ένα ιδιαίτερα θετικό: Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που θεραπεύεται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό εάν γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Συμπτώματα καρκίνου του μαστού

Είναι φυσιολογικό κάποια από τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης να εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις ή να αποτελούν αποτέλεσμα φυσιολογικών ορμονικών αλλαγών στη γυναίκα. Επειδή όμως είναι πολύ καλύτερα να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε, εάν παρατηρηθεί κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας.

- Αισθητός όγκος στο μαστό ή στη μασχάλη: Εάν ψηλαφώντας το στήθος σας ή την περιοχή της μασχάλης παρατηρήσετε ένα μικρό εξόγκωμα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας για μια κανονική εξέταση.
- Οίδημα η διόγκωση του μαστού: Πρόκειται για μία φυσιολογική επίπτωση κατά την διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Εάν ωστόσο παρατηρείται να συνεχίζεται για ημέρες μετά από αυτό το διάστημα, τότε είναι λόγος ανησυχίας και επίσκεψη στο ιατρείο.
- Έκκριση υγρού από τη θηλή: Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι ανησυχητικό εάν παρατηρηθεί χωρίς να ασκήσετε καμιά πίεση στο στήθος σας.
- Σκληρή περιοχή στο δέρμα του μαστού: Ένα επίσης ιδιαίτερα ανησυχητικό σύμπτωμα καθώς σχετίζεται συχνά με την ύπαρξη και την ανάπτυξη επικίνδυνου όγκου.

Σε κάθε περίπτωση από όλες τις παραπάνω, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εντοπιστεί το πρόβλημα σε πολύ αρχικό στάδιο προγραμματίζοντας άμεσα επίσκεψη στο ιατρείο.

Παράγοντες Κινδύνου για καρκίνο του μαστού

Σημαντικό βήμα για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι και οι εξετάσεις κάποιων βασικών παραγόντων κινδύνου. Υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση στην συγκεκριμένη ασθένεια εξαιτίας συγκεκριμένων παραγόντων όπως:

- Οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή η ύπαρξη καρκίνου σε συγγενείς πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή, κόρη).
- Ατομικό ιστορικό, δηλαδή η ύπαρξη καρκίνου στον μαστό συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και για τον άλλο μαστό.
- Ηλικία, καθώς το 80% των περιπτώσεων αφορά γυναίκες μεγαλύτερες από 50 ετών.
- Ορμονικό ιστορικό, όπως η πρώιμη εμμηνόπαυση, η θεραπευτική λήψη ορμονών, ινοκυστική μαστοπάθεια κλπ.
- Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η έκθεση σε αυξημένη ακτινοβολία, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα.

Πρόληψη καρκίνου του μαστού

Όπως ήδη αναφέρθηκε η πρόληψη είναι το σημαντικότερο βήμα για την σωστή αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Κάθε γυναίκα λοιπόν οφείλει να υιοθετήσει συγκεκριμένες συνήθειες σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού όπως:

- Να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ
- Να αποφύγει οποιαδήποτε σχέση με το κάπνισμα
- Να κάνει μία φορά το μήνα αυτοεξέταση μαστού. Η αυτοεξέταση μπορεί να γίνει εύκολα. Με τη βοήθεια των ακροδατχύλων η γυναίκα μπορεί να ψηλαφίσει όλη την επιφάνεια του στήθους κάνοντας κυκλικές κινήσεις και ελέγχοντας ταυτόχρονα και την περιοχή της μασχάλης. Οι περιοχές αυτές πρέπει να ελεγχθούν για την εμφάνιση μικρών όγκων η πυκνών και σκληρών μαζών. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη φορά της αυτοεξέτασης, τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον ιατρό σας.
- Να έχει πλήρη γνώση για τα συμπτώματα όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω
- Να τηρεί μία ισορροπημένη και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή
- Να κάνει τακτικά μαστογραφίες
- Να δίδει αυξημένη σημασία και προσοχή στα οποία συμπτώματα σε περίπτωση κληρονομικής προδιάθεσης.

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γυναίκες είναι να αποφεύγουν τις τακτικές μαστογραφίες και να αντιμετωπίζουν ενδεχόμενες αλλαγές στο μαστό τους χωρίς την πρέπουσα σημασία ίσως και από φόβο μήπως ανακαλύψουν κάτι χειρότερο. Παρότι είναι πλήρως κατανοητό και ανθρώπινο, παραμένει ένα σημαντικό λάθος καθώς σήμερα η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού έχει συντελέσει σε πολύ μεγάλη μείωση του ποσοστού θνησιμότητας παγκοσμίως.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.