Μαστογραφία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

.
Καρκίνος μαστού

Μαστογραφία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι μία εξέταση που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ χαμηλής ενέργειας με σκοπό την εξέταση των μαστών. Ουσιαστικά παράγονται εικόνες των μαστών που στη συνέχεια αξιολογούνται από τον ιατρό και αποτελούν τη βασική εξέταση για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών.

Ποια είναι τα είδη μαστογραφίας

Υπάρχουν δύο είδη μαστογραφίας: η προληπτική μαστογραφία και η διαγνωστική μαστογραφία. Στην περίπτωση της προληπτικής μαστογραφίας γίνονται τέσσερις απεικονιστικές λείψεις, δηλαδή δύο για κάθε μαστό. Στην περίπτωση της διαγνωστικής μαστογραφίες ενδέχεται να χρειαστούν περισσότερες λείψεις και από διαφορετικές γωνίες προκειμένου να υπάρχει πιο λεπτομερής καταγραφή.

Πότε πρέπει μια γυναίκα να κάνει την πρώτη μαστογραφία

Η μαστογραφία γίνεται μέσω ενός ειδικού μηχανήματος, του μαστογράφου. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, συνίσταται η πρώτη μαστογραφία (η μαστογραφία αναφοράς όπως συχνά αναφέρεται) να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών.

Τι είναι η ψηφιακή μαστογραφία

Πρόκειται για μία σύγχρονη μέθοδο όπου οι ακτίνες Χ αντί να επιδρούν σε ένα φιλμ, διεγείρουν έναν ειδικό υποδοχέα που με τη βοήθεια του προγράμματος επεξεργασίας αναπαράγει ψηφιακά την εικόνα στην οθόνη ενός υπολογιστή.

Σε σύγκριση με την κλασική μαστογραφία, στην ψηφιακή μαστογραφία χρησιμοποιείται ένας ψηφιακός ανιχνευτής και όπως αναφέρθηκε ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής. Κάτι τέτοιο σημαίνει πως μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ευκρίνεια και πολύ περισσότερο αξιόπιστα αποτελέσματα και μάλιστα με έκθεση της γυναίκας σε χαμηλότερα ποσοστά ακτινοβολίας.

Είναι η μαστογραφία αξιόπιστη για την διάγνωση του καρκίνου;

Υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα σχετικά με τη μαστογραφία: η περίπτωση της ψευδώς αρνητικής και η περίπτωση της ψευδώς θετικής μαστογραφίας. Μία ψευδώς αρνητική μαστογραφία σημαίνει πως ενώ υπάρχει καρκίνος δεν φαίνεται στην απεικόνιση. Αντίστοιχα μία ψευδώς θετική μαστογραφία είναι αυτή που δείχνει πως υπάρχει καρκίνος, αλλά στην βιοψία που ακολουθεί αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπολογίζεται πως περίπου το 10% των περιπτώσεων είναι ψευδώς αρνητικές μαστογραφίες, κάτι που σημαίνει πως ο καρκίνος δε γίνεται αντιληπτός από την συγκεκριμένη απεικόνιση μία στις 10 φορές.

Αυτό σημαίνει λοιπόν πως η μαστογραφία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση. Αντίθετα χρειάζεται μια γυναίκα να υποβληθεί στην κλασική κλινική εξέταση και σε άλλες συμπληρωματικές εξετάσεις για να υπάρξει τελικά σωστή και αξιόπιστη διάγνωση. Εδώ όμως πρέπει ταυτόχρονα να σημειωθεί πως η μαστογραφία ενδέχεται να ανακαλύψει καρκίνους με πολύ μικρό μέγεθος που δεν γίνονται αντιληπτοί κατά την κλασική ψηλάφηση.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται η εξέταση της μαστογραφίας

Όπως ήδη είπαμε, οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό συνήθως ξεκινούν την πρώτη μαστογραφία μεταξύ 35 και 40 ετών. Η γενική συχνότητα επανάληψης της συγκεκριμένης εξέτασης είναι συνήθως με διάστημα ενός έτους, κάτι όμως το οποίο εξαρτάται και από τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, τότε σε συνεννόηση με το γιατρό θα βρείτε την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να αποφασιστεί κάθε πότε θα γίνεται η συγκεκριμένη εξέταση.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.