Αυτοεξέταση μαστού και πρόληψη

.
Αυτοεξέταση μαστού

Αυτοεξέταση μαστού και πρόληψη

Ένα από τα σπουδαιότερα όπλα στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού είναι όπως έχουμε ήδη εκτενώς αναφέρει η πρόληψη. Εάν προλάβουμε την πάθηση και καταφέρουμε να την εντοπίσουμε στο αρχικό της στάδιο, τότε οι πιθανότητες θεραπείας και πλήρους ίασης αυξάνονται κατακόρυφα.

Ποιος είναι όμως ο καλύτερος σύμμαχος στην πρόληψη;

Η απάντηση δεν είναι άλλη από την αυτοεξέταση μαστού, η οποία αυξάνει δραματικά την πιθανότητα πλήρους ίασης της ασθένειας.

Κάθε γυναίκα οφείλει να υιοθετήσει μια τακτική πρόληψης που θα περιλαμβάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα την αυτοεξέταση μαστών. Ένας καρκίνος του μαστού που θα διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες ίασης σε σύγκριση με κάποιον που θα διαγνωσθεί σε μετέπειτα στάδια.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται αυτοεξέταση μαστών

Η διαδικασία της αυτοεξέτασης μαστού διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία κάθε γυναίκας. Συγκεκριμένα, συνίσταται από τα 18 και μετέπειτα κάθε γυναίκα να κάνει αυτοεξέταση μαστών μια φορά το μήνα. Ειδικά μετά την ηλικία των 25 και έως τα 40 συνίσταται και κλινική εξέταση που περιλαμβάνει ψηλάφηση των μαστών και υπέρηχο ενώ μετά τα 40, συνίσταται μια ετήσια μαστογραφία που μπορεί να γίνεται ανά 1 ή 2 χρόνια ανάλογα και με τις συστάσεις του ιατρού.

Εδώ πρέπει να τονιστεί πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε γυναίκα να μπει στη συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να γνωρίζει καλύτερα το σώμα της και να μπορεί να αναγνωρίσει τυχόν διαφορές με την πάροδο του χρόνου. Συμβάλλει παράλληλα στην επαγρύπνηση των γυναικών σχετικά με την υγεία των μαστών τους και τις βοηθά να κατανοήσουν πλήρως την φυσιολογική αίσθηση και να αντιληφθούν οποιαδήποτε αλλαγή ψηλαφώντας το μαστό και να την αναφέρουν στον ιατρό.

Παράλληλα, δεν πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση σε περίπτωση που υπάρχει συγκεκριμένο οικογενειακό ιστορικό εμφάνισης καρκίνων του μαστού, όπου τότε η κάθε γυναίκα πρέπει σε συνεννόηση με τον ιατρό να ακολουθήσει συγκεκριμένα βήματα πρόληψης που ενδέχεται να είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Πώς γίνεται η αυτοεξέταση μαστού

Η αυτοεξέταση μαστού είναι μια απλή διαδικασία που κάθε γυναίκα μπορεί να ακολουθήσει μόνη της με απλά βήματα στο σπίτι.

Συγκεκριμένα, μείνετε μπροστά από τον καθρέφτη και ελέγξτε οπτικά τους μαστούς υψώνοντας τα χέρια μπροστά και ευθεία. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εντοπιστούν τυχόν αλλαγές στο δέρμα, πρήξιμο, δίπλωμα του δέρματος ή αλλαγή στο σχήμα και το μέγεθος στις θηλές καθώς και η εμφάνιση κάποιου εξογκώματος, ακόμη και του πλέον μικρού. Στη συνέχεια μπορείτε να επαναλάβει την ίδια διαδικασία με τα χέρια σε πλήρη ανάταση.

Πέρα από τον οπτικό έλεγχο, πρέπει απαραίτητα να γίνει ξεχωριστή ψηλάφηση του κάθε μαστού. Σηκώνοντας το ένα χέρι, ψηλαφίστε το στήθος σας με το άλλο χέρι και ασκήστε ελεγχόμενη πίεση με κυκλικές κινήσεις σε όλα τα σημεία του μαστού καθώς και την περιοχή της μασχάλης για τυχόν εμφάνιση εξογκωμάτων. Παράλληλα εξετάστε προσεκτικά τη θηλή για τυχόν οπτικές αλλοιώσεις ή για εκροή υγρού και πιέστε ελαφρά με τα δάχτυλά σας. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία και για τον άλλο μαστό, σηκώνοντας τώρα το άλλο χέρι και τοποθετώντας πίσω από το κεφάλι σας.

Παρότι η αυτοεξέταση έχει ήδη γίνει, μπορείτε να προχωρήσετε ένα βήμα παραπέρα τον έλεγχο και να ξαπλώσετε τοποθετώντας ξανά το ένα σας χέρι πίσω από το κεφάλι σας. Ψηλαφίστε με το άλλο χέρι το μαστό (μην ξεχνάτε ξανά την περιοχή της μασχάλης) και πιέστε ξανά ελαφρά τις θηλές. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται και για τον άλλο μαστό με τον ίδιο τρόπο.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να κάνουν αυτοεξέταση μαστών κατά τη διάρκεια του ντουζ. Σε αυτή την περίπτωση η διαδικασία είναι προφανώς η ίδια, με την διαφορά ότι δεν πρέπει να παραλείψετε και πάλι τον έλεγχο μπροστά από έναν καθρέφτη στη συνέχεια.

Αρκεί η αυτοεξέταση μαστού;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει και σε άλλα άρθρα, η συχνή αυτοεξέταση είναι αυτή που θα βοηθήσει να εντοπιστούν αλλαγές στο σώμα και να γίνουν κατόπιν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα δείξουν εάν υπάρχει καρκίνος του μαστού (μαστογραφία κλπ.). Για να μην υπάρξει παρανόηση, πολλές φορές εμφανίζονται ογκίδια ή εξογκώματα λόγω ορμονικών αλλαγών που δεν είναι καρκίνος. Σε κάθε περίπτωση όμως η σωστή πρόληψη είναι αυτή που θα προστατεύσει από τυχόν εμφάνιση ανεπιθύμητων όγκων.

Για οποιαδήποτε αλλαγή παρατηρείτε κατά τη διάρκεια της αυτοεξέτασης, οφείλετε να σπεύδετε να ενημερώσετε τον γιατρό ώστε να ερευνήσετε μαζί τα επόμενα βήματα εξέτασης και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης καρκίνου του μαστού.

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.