Ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος

.
Ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος

Ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος

Με την ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος πραγματοποιείται έλεγχος των πνευμόνων, των οστικών δομών και των μαλακών μορίων του θώρακα. Επίσης, η συγκεκριμένη εξέταση μπορεί να γίνει στο πλαίσιο ενός προληπτικού check up ή στο πλαίσιο διάγνωσης μίας εστίας λοίμωξης στο αναπνευστικό σύστημα.

Πώς πραγματοποιείται η ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος;

Η ακτινογραφία θώρακα είναι μία απλή εξέταση που δεν απαιτεί κάποια συγκεκριμένη προετοιμασία. Ο εξεταζόμενος αφαιρεί όλα τα αντικείμενα που ενδέχεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην απεικόνιση και συνεργάζεται με τον ειδικό ακτινολόγο ώστε να πραγματοποιηθεί η εξέταση. Είναι σύνηθες φαινόμενο ο έλεγχος να περιλαμβάνει μία πλάγια και μία μπροστινή λήψη οι οποίες και γίνονται μετά από μία βαθιά εισπνοή.

Πόσο αργούν τα αποτελέσματα;

Το αποτέλεσμα της εξέτασης παραδίδονται σχεδόν αμέσως στον εξεταζόμενο από τον ακτινολόγο ο οποίος και ελέγχει τα απεικονιστικά ευρήματα. Κατόπιν γίνεται συσχέτιση των κλινικών ευρημάτων από τον κλινικό ιατρό.

Πότε είναι χρήσιμη ακτινογραφία θώρακα;

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση για την αξιολόγηση της πιθανότητας λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Αποτελεί μία από τις πλέον αξιόπιστες εξετάσεις για τον έλεγχο της ύπαρξης πνευμονίας.

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο απεικονιστικό στοιχείο για τον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και για την ανεύρεση μεταστάσεων στον πνεύμονα.

Έχει ακτινοβολία η ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος;

Η ακτινογραφία θώρακος έχει συγκεκριμένο ποσό ακτινοβολίας, το οποίο όμως με τα σύγχρονα απεικονιστικά συστήματα καθώς και την τήρηση των κανόνων προστασίας έχει μειωθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Πρέπει να σημειωθεί πως η ψηφιακή ακτινογραφία θώρακα έχει πολύ χαμηλότερη έκθεση σε ραδιενέργεια έως και 75% σε σχέση με την κλασική μέθοδο ακτινογραφίας.

Μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ψηφιακή ακτινογραφία θώρακος δεν πρέπει να γίνεται σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα η υποψία εγκυμοσύνης, τότε πρέπει να ενημερωθεί άμεσα το ακτινολογικό εργαστήριο που θα πραγματοποιήσει την συγκεκριμένη εξέταση.

Ποια τα πλεονεκτήματα σε σχέση με την συμβατική ακτινογραφία θώρακα;

Η ψηφιακή ακτινογραφία παράγει υψηλής ποιότητας αποτελέσματα με λιγότερη έκθεση στην ακτινοβολία όπως ήδη αναφέραμε καθώς και με φθηνότερο κόστος. Με την πάροδο του χρόνου, οι συμβατικές ακτινογραφίες αντικαθίσταται με ψηφιακές οι οποίες προβάλλονται στους υπολογιστές των ιατρείων χωρίς να υπάρχει ανάγκη εκτύπωσης σε φιλμ, κάτι το οποίο διευκολύνει και την ψηφιοποίηση του ιατρικού ιστορικού του ασθενούς. 

 

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 20:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.