Λιποπρωτεΐνη Lp(a) και ο ρόλος της για Χοληστερίνη & Καρδιά

Λιποπρωτεΐνη Lp(a) και ο ρόλος της για Χοληστερίνη & Καρδιά

Τι είναι οι λιποπρωτεΐνες ;
Λιποπρωτεΐνες είναι τα σωματίδια που μεταφέρουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στην κυκλοφορία του αίματος .Οι λιποπρωτεΐνες αποτελούνται από πρωτεΐνες , φωσφολιπίδια , τριγλυκερίδια και χοληστερόλη . Η Lp(a) λιποπρωτεΐνη είναι πλούσια σε χοληστερόλη , διαφέρει όμως από την LDL (την κακή χοληστερίνη) καθώς περιέχει επιπλέον την απολιποπρωτεΐνη (α) APO-A όπως επίσης και την απολιπρωτεΐνη (β) APO-B .

Έρευνες έχουν δείξει ότι η λιποπρωτεΐνη Lp(a) όταν βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακού νοσήματος , ακόμα και αν οι τιμές της LDL και HDL είναι φυσιολογικά . Ωστόσο, η διατήρηση χαμηλών επιπέδων LDL μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου .


Πώς μπορούν να ρυθμιστούν τα υψηλά επίπεδα Lp(a) ;
Η Lp(a) καθορίζεται από την προδιάθεση που έχει ένας οργανισμός να έχει παθολογικές τιμές ή όχι γι’ αυτό και η ρυθμισή της με διατροφή , απώλεια βάρους , γυμναστική , λήψη στατινών κ.τ.λ. δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν τις υψηλές τιμές της Lp(a). Αποτελεσματική στη μείωση της μέχρι ένα βαθμό μπορεί να είναι η ασπιρίνη, η 1-καρνιτίνη, το ασκορβικό οξύ , η λυσίνη, το ασβέστιο , τα αντι-οιστρογόνα. Η κατανάλωση λίπους δεν έχει δείξει ότι αυξάνει την Lp(a) . Μια έρευνα κατέγραψε τη μείωση επιπέδων Lp(a) σε άτομα που ακολούθησαν δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά (πλούσιες σε φοινικέλαιο) ή μονοακόρεστα λίπη. Η νιασίνη όμως αποτελεί την κύρια θεραπεία για τις αυξημένες τιμές της Lp(a) και πάλι όμως δεν ισχύει για το 100% των ασθενών.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

Designed and Developed by Web Rely

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.