Κολπικές εκκρίσεις.... τι είναι ; Τι σημαίνουν και τι πρέπει να προσέξουμε;

Κολπικές εκκρίσεις.... τι είναι ; Τι σημαίνουν και τι πρέπει να προσέξουμε;

Το κολπικό έκκριμα είναι συνήθως ρευστό υγρό που απελευθερώνεται από τους αδένες στον κόλπο και τον τράχηλο. Το υγρό μεταφέρει νεκρά κύτταρα και βακτήρια από το σώμα και η αποβολή του μέσω του κόλπου βοηθά να κρατήσει τον κόλπο καθαρό και να αποτρέψει τη μόλυνση. Επίσης,  η φυσιολογική αποβολή των κολπικών εκκριμάτων από τον κόλπο ποικίλλει σε ποσότητα και κυμαίνεται σε χρώμα από διάφανη έως γαλακτώδη λευκή έκκριση.

Όταν όμως το έκκριμα  έχει  μια ελαφριά δυσοσμία και είναι ελαφρώς κίτρινο τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μόλυνσης. Υπάρχουν στιγμές όπου  οι συχνότητα και το είδος των κολπικών εκκρίσεων αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα του κύκλου στην οποία βρισκόμαστε ,για παράδειγμα όταν βρισκόμαστε :

• αμέσως μετά από μια περίοδο οι κολπικές εκκρίσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες

• από δύο έως τρεις ημέρες μετά τη λήξη της περιόδου υπάρχει μια παχιά λευκή έκκριση

• ενώ λίγες μέρες αργότερα  οι κολπικές εκκρίσεις αυξάνονται μέχρι και την ωορρηξία όπου κορυφώνονται

• Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι κολπικές εκκρίσεις είναι λεπτής, λευκής, γαλακτώδους και ήπιας οσμής και σε μεγάλες ποσότητες.

• Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, η έκκριση μειώνεται λόγω των χαμηλών οιστρογόνων.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε στις κολπικές εκκρίσεις;

Το χρώμα , η πυκνότητα και ο συνδυασμός με άλλα συμπτώματα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές ή παθολογικές. Πιο αναλυτικά :Το χρώμα , η πυκνότητα και ο συνδυασμός με άλλα συμπτώματα μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε εάν οι κολπικές εκκρίσεις είναι φυσιολογικές ή παθολογικές. Πιο αναλυτικά :

Η λευκή και πυκνή έκκριση είναι φυσιολογική εκτός εάν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, όπως κνησμός, καύση και ερεθισμός, όπου τότε πρόκειται για μόλυνση.

Η κίτρινη έκκριση είναι μη φυσιολογική και αποτελεί ένδειξη βακτηριακής λοίμωξης ή σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης. Μπορεί επίσης να υπάρχει μια οσμή που συνδέεται με αυτό.

Οι καφέ κολπικές εκκρίσεις μπορεί να προκληθούν μετά από ακανόνιστους κύκλους περιόδου.Οι πράσινες εκκρίσεις επίσης είναι παθολογικές καθώς αποτελούν σημάδι βακτηριακής λοίμωξης ή σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης, όπως η τριχομονάδες.

Εάν το έκκριμα είναι πολύ ρευστό και συνοδεύεται από έντονο κνησμό και αίσθημα καύσου τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μόλυνση από μύκητες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας για να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις και να πάρετε την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία

infoΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ


Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα - Παρασκευή 07:00 έως 21:00
Σάββατο 08:00 έως 12:00

Το προσωπικό και η διοίκηση του Δείκτη Υγείας είναι στη διάθεσή σας για την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας ή διευκρίνησης χρειαστείτε σχετικά με ιατρικά θέματα, ιατρικά τμήματα που διαθέτουμε και εξετάσεις που εκτελούνται σε αυτά, υπάρχουσες συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία,
κλείσιμο ραντεβού και ωράριο λειτουργίας.


check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.