Καρδιά και αθλητισμός
Καρδιά και αθλητισμός

Καρδιά και αθλητισμός

Ο αθλητισμός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για τη διατήρηση της σωματικής υγείας του ανθρώπου. Οποιαδήποτε μορφή σωματικής άσκηση βοηθά σημαντικά σε πολλαπλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού και στην εξαιρετική φυσική κατάσταση του ανθρώπου.

Είναι κοινότυπο να πούμε πως όλα τα συστήματα που συμμετέχουν στη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, όπως π.χ. το μυοσκελετικό, το καρδιαγγειακό κλπ. «εισπράττουν» τεράστια οφέλη από την καθημερινή άσκηση και την αθλητική δραστηριότητα.

Πέρα όμως από τις αδιαμφισβήτητες θετικές επιπτώσεις της σωματικής άσκησης στην σωματική υγεία ενός ανθρώπου, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και τον πολύ θετικό αντίκτυπο που έχει στην ψυχολογία του και την γενικότερη διάθεσή του.

Τι πρέπει όμως να προσέχουμε;

Έχουμε όλοι δει περιστατικά όπου η έντονη σωματική άσκηση έχει οδηγήσει σε κατάρρευση αθλητών ή ακόμη και σε πολύ τραγικά συμβάντα με απώλεια της ίδιας της ζωής. Και αυτό γιατί η άθληση βασίζεται σε τεράστιο βαθμό στο καρδιαγγειακό σύστημα του οργανισμού με κυρίαρχο το ρόλο της καρδιάς.

Προκειμένου λοιπόν να ξεκινήσουμε την άθληση, επιβάλλεται να γίνουν αρχικά συγκεκριμένες εξετάσεις ώστε να αποκλειστούν συγκεκριμένες παθολογικές ανωμαλίες όπως: στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες, στένωση αορτής, πολύμορφη ταχυκαρδία, καρδιοπάθεια αποφρακτικού τύπου κλπ.

Προτού ξεκινήσουμε έντονη σωματική άσκηση η οποία «μεταφράζεται» ως εγγραφή σε ένα γυμναστήριο ή έναρξη συγκεκριμένης αθλητικής δραστηριότητας, ατομικής ή ομαδικής, πρέπει να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις. Ο γιατρός θα ζητήσει την λεπτομερή λήψη του ιστορικού πριν την πλήρη κλινική εξέταση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς, τεστ κοπώσεως κλπ.

Ποιος ο ρόλος της καρδιάς στην αθλητική δραστηριότητα;

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως από την σωστή λειτουργία της καρδιάς εξαρτάται και το είδος αλλά και τα όρια της σωματικής άσκησης που θα επιλέξουμε να κάνουμε. Μία απόλυτα υγιής καρδιά που δεν εμφανίζει κανένα απολύτως παθολογικό εύρημα σημαίνει πως ο οργανισμός μπορεί να ακολουθήσει τις οδηγίες των γυμναστών και προπονητών χωρίς κινδύνους.

Εδώ όμως πρέπει σίγουρα να ξεχωρίσουμε τα όρια του αθλητισμού από τον πρωταθλητισμό. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί συνεχή και καθημερινή σωματική καταπόνηση, κάτι που κάνει και την καρδιά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Έχουμε σίγουρα δει περιπτώσεις αθλητών που δεν γνώριζαν για κανένα παθολογικό εύρημα και οι οποίοι κατέρρευσαν μέσα σε αγωνιστικούς χώρους. Οι αιφνίδιοι θάνατοι από υπερβολική σωματική άσκηση είναι ένα γεγονός που τα τελευταία χρόνια έχει απασχολήσει έντονα όλους τους ειδικούς στον πλανήτη και έχουν γίνει τιτάνιες προσπάθειες ώστε τέτοια φαινόμενα να μειωθούν δραματικά. Αυτό γίνεται μέσω της καθημερινής παρακολούθησης της σωματικής υγείας κάθε αθλητή ενώ βελτιώνονται συνεχώς και τα στατιστικά δεδομένα γύρω από τα προγράμματα και τις αθλητικές δραστηριότητες που ακολουθεί ο κάθε οργανισμός.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεχνάμε πως είτε κάνουμε απλή σωματική άσκηση είτε πρωταθλητισμό, οφείλουμε να δίνουμε μέγιστη προσοχή στην τήρηση των καθιερωμένων τσεκάπ που θα μας κρατήσουν ενήμερους για οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει.

depΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ


Μικροβιολογικό
Αιματολογικό
Βιοχημικό
Ορμονολογικό
Ανοσοβιολογικό
Αλλεργιολογικό
Ανίχνευση τοξικών ουσιών
Καρκινικοί δείκτες
Προγεννητικός έλεγχος
Holter καρδιακού ρυθμού
Test κοπώσεως
Holter αρτηριακής πιέσεως
Έγχρωμα Triplex καρδιάς
Ηλεκροκαρδιογράφημα
Αγγειολογικά Triplex
Υπέρηχοι οργάνων, σώματος
Ακτινολογικό
Ψηφιακή μαστογραφία
Μέτρηση οστικής πυκνότητας
Κατ' οίκον αιμοληψία


.

check up frontΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


Έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς ότι η διαπίστωση οποιουδήποτε προβλήματος υγείας στα πρώιμα στάδιά του, καθιστά πολύ πιθανότερη την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.

Ο τομέας της προληπτικής ιατρικής κερδίζει συνεχώς έδαφος επειδή όχι μόνο αποτελεί ασπίδα για την υγεία μας, αλλά και γιατί γίνεται σε σύντομο χρόνο και ανώδυνα.
Στον τομέα αυτό ο Δείκτης Υγείας σας βοηθά έχοντας καταρτίσει τη δική του πρόταση για ένα πλήρη προληπτικό έλεγχο.

"

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.